Ervaringsdeskundige aan het woord: vliegangst trainer Mirjam​​

Mirjam is één van onze ervaringsdeskundigen binnen Angsthelden. Om Mirjam wat beter te leren kennen en om over haar eigen ervaringen met vliegangst te lezen, is er een interview met haar afgenomen. Deze onderstaande vragen zullen ervoor zorgen dat je meer te weten komt over één van onze ervaringsdeskundigen. Veel lees plezier gewenst!

Hoelang heb je last gehad van vliegangst?

De spanningen rondom vliegen hebben bij mij zo’n 10 jaar geduurd, het sloop er geleidelijk in. Terugkijkend heb ik het daarom ook niet duidelijk als vliegangst gelabeld. De mate waarin ik er last van had varieerde ook, waardoor ik regelmatig dacht dat het wel weer ging. De angst voor de paniek en het mijzelf niet begrijpen vond ik het lastigst.

Last van vliegangst? Angsthelden helpt!

Hoe zag jouw vliegangst eruit?

Als ik vloog, kon ik mij niet voorstellen dat ik weer heelhuids thuis zou komen. In het vliegtuig scande ik passagiers. Tijdens de vlucht bleef ik gefocust op elke verandering in geluid. Ik hield de cabin crew in de gaten, net als alle klepjes op de vleugels. Niet kunnen ontspannen, voortdurend ‘aan’ staan en steeds gevaar zien waren voor mij vaste prik. Heel vermoeiend allemaal!

Hoe kwam je erachter dat je last had van vliegangst?

Ik voelde wel dat de dingen die ik hierboven noem niet echt normaal (meer) waren. Daarnaast wilde ik liever vliegen met duurdere luchtvaartmaatschappijen in een poging mogelijke rampspoed te bezweren. Tegelijkertijd merkte ik ook dat mijn partner totaal niet bezig was met angsten rondom vliegen.

Hoe is vliegangst bij jou ontstaan? Wat denk jij dat hiervan de oorzaak is?

Het ontstond in de periode dat ik wildlife reizen begeleidde in Afrika. Elke maand trok ik met een nieuwe groep, een truck en tenten diep in de natuur in. Als ik de groep na vier weken had uitgezwaaid op de luchthaven, volgde na een paar uur het volgende gezelschap.
Ik ben echter ook graag alleen. Zeker om op te laden werkt dat voor mij het beste. Het roloffer om dat werk te doen bleek na een tijd te groot. Daarnaast kampte ik in diezelfde periode met liefdesverdriet. Juist op momenten dat ik vrij was, begonnen angstgevoelens en hyperventilatie een rol te spelen.
Het voelde voor mij als falen om dit te ervaren en ik dacht dat ik het zelf kon oplossen. Ik zwakte het af en drukte het weg. Mijn inspanningen om het kleiner te maken enerzijds en de heftige fysieke sensaties die ik ervaarde anderzijds zorgden voor verwarring.

Wat heb jij aan je vliegangst gedaan? En wat hielp voor jou?

Toen ik een nieuwe relatie kreeg, waarin ik mij veilig genoeg voelde, ben ik überhaupt meer gaan delen over mijn gevoelswereld. Mijn partner begreep er weinig van, maar accepteerde mij wel ook met mijn ‘gekke’ dingen.

Door de jaren heen ontdekte ik steeds meer wat ik nodig heb om in balans te blijven. Inmiddels weet ik dat iedereen op zijn eigen manier worstelt met uitdagingen. Ademwerk Opleidingen, een opleiding relatie en systemisch werk en meditatie hebben mij geholpen om bepaalde (angst)patronen te doorbreken

Hebben andere mensen in jouw omgeving last van vliegangst?

Vroeger dacht ik van niet. Nu ik deze trainingen geef, hoor ik regelmatig om mij heen dat mensen hier wel degelijk mee worstelen. Er zijn meer mensen met vliegangst dan je zou denken; een derde van de bevolking loopt ermee rond.

Hoe gedroeg jij je in het vliegtuig?

Als ik alleen vloog, sloeg het naar binnen. Ik piekerde dan en zag steeds gevaar. Het was een intern proces waarin ik uit ging. Als ik samen met mijn partner vloog, ontstonden er ruzies en spanningen. Ik ging mezelf idioot gedragen, reageerde het af op de ander. Ik wilde liever boos zijn dan mij angstig voelen, besef ik nu.

Hoe heb jij je vliegangst overwonnen?

Veel lezen en onderzoeken, opleidingen systemisch werk en ademwerk. Juist dingen blijven doen en aangaan die eng voelen. Het was een proces van zoeken en aankijken. En misschien wel het lastigste; accepteren dat het leven niet perfect is. Achteraf had een turbotraining met EMDR mij zeker een hoop tijd kunnen besparen!

Wat denk jij over de aanpak van Angsthelden?

Niels heeft een krachtige methodiek ontwikkelt. En het mooie is, er is ruimte voor maatwerk. Hierdoor kunnen we naar de onderstroom kijken. We ontvangen van over de hele wereld opgeluchte en vrolijke berichtjes van deelnemers die een stuk fijner kunnen reizen en weer zelfredzaamheid ervaren.

Hulp nodig bij vliegangst? - Angsthelden helpt!​

Door een combinatie van ervaringsdeskundigheid en therapeutische kennis, zorgen we voor een optimale training tegen vliegangst. Ben je benieuwd of wij iets voor je kunnen betekenen? Bekijk hieronder ons aanbod of plan een gratis adviesgesprek.

Turbo Training

In enkele uren een plan om jouw vliegangst onder ogen te komen.

Sky Support

Voorbereidende Turbo training en een korte begeleide retourvlucht. 

Wat past bij mij?

Plan een gratis adviesgesprek in met Joy voor meer informatie.

Wat kun jij betekenen voor anderen met vliegangst?

Als mensen bij Angsthelden aankloppen, hebben ze soms het idee dat ze dingen verkeerd hebben gedaan of dat er iets mis is (gegaan) met ze. Door de angstgevoelens te ontwarren, theoretische kennis en concrete oefeningen te doen, doorbreken ze die impasse. Ze ervaren weer vertrouwen om hieruit te komen.

Wat is jouw ervaring met mensen die hebben deelgenomen onze aanpak?

Deelnemers begrijpen beter wat er aan de hand is en hoe zij dit kunnen beïnvloeden. Een enkele neemt nog angstmedicatie mee voor onderweg, maar in de praktijk blijkt deze niet (meer) nodig. Alleen de mogelijkheid dient al als een placebo. Tevens hoor ik regelmatig terug dat mensen na de training weer makkelijker met de trein gaan, de lift nemen of met de auto in een drukke stad rijden.

Wat zou jij de mensen aanraden qua aanbod en waarom?

Voor het overgrote deel is een Turbo Training voldoende om de vliegangst aan te pakken. We leren mensen niets nieuws tijdens een begeleide vlucht, wat ze niet in de turbotraining leren. Echter, soms willen mensen een partner of kinderen niet belasten en voelt het fijner om met een neutrale partij een vlucht te maken. Een stukje extra begeleiding rondom een korte vlucht samen, geeft dan net het zetje om wel weer met dierbaren te gaan vliegen. Dit bieden we aan in onze Sky Support vliegangst cursus.

Wat zou jij anderen willen meegeven?

Een training van 2,5 uur met de tools die we overbrengen is voldoende om de scherpe randen eraf te halen, mits je er open in gaat en in die spiegel durft te kijken. Wat laat de (vlieg)angst je nog meer zien? Mensen die hun vliegangst lang hebben geparkeerd, ontwikkelen soms ook angst om bijvoorbeeld met lift of trein te gaan. Hoe eerder je er een plan op zet, hoe minder het doorgroeit.

Heb jij nog tips voor mensen met vliegangst?

Het is niet erg dat je dit hebt. ⅓ van de Nederlanders heeft vliegangst, waarvan de helft stopt met vliegen. De turbotraining geeft je alle tools die je nodig hebt om weer ontspannen te kunnen vliegen. Heb vertrouwen in de weg terug die minder lang is dan je zou denken.