Hoeveel vliegtuigen vliegen er per dag?

Het aantal vliegtuigen dat per dag vliegt varieert en kan afhankelijk zijn van verschillende factoren. Het aantal vluchten verschilt per seizoen, de regio, economische omstandigheden of wereldwijde gebeurtenissen zoals de coronapandemie.

Doorgaans vliegen er zo’n 150.000 tot 250.000 vliegtuigen per dag, wereldwijd. Dat betekent dat ongeveer iedere seconde 2 vliegtuigen opstijgen.

De bovengenoemde hoeveelheid vluchten geeft je een indicatie van hoeveel vliegtuigen er ongeveer per dag vliegen. Lees in deze blog alles over vluchten, passagiers, veiligheid en leer zelf waar je actuele data vindt, zodat jij precies kunt achterhalen hoeveel vliegtuigen er op dit moment vliegen.

Last van vliegangst? Angsthelden helpt!

Hoeveel vliegtuigen vliegen er per dag van en naar Nederland?

In 2023 vlogen er zo’n 71,3 miljoen passagiers van en naar Nederland. 37,1 miljoen personen hiervan vlogen binnen de Europese unie. Gemiddeld zitten er 150 passagiers in een vliegtuig. Dit betekent dat er dagelijks zo’n 1300 vliegtuigen van en naar Nederland vliegen.

De meeste reizigers vlogen van of naar Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Buiten Europa was Amerika de meest bezochte bestemming. De drukste maand in 2023 was augustus met 48,1 duizend vluchten waarbij 7,1 miljoen passagiers van en naar Nederland reisden. De drukste twee dagen van 2023 waren zondag 30 juli en maandag 7 augustus met 246.000 reizigers. De dag met de minste reizigers was dinsdag 24 januari, er vlogen toen maar 113.000 mensen van en naar Nederland.

hoeveel vliegtuigen vliegen er per dag

(bron: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Actuele informatie over de luchtvaart in Nederland kun je vinden op de website van het CBS.

Hoeveel vliegvelden zijn er in Nederland?

Nederland telt 5 nationale grote luchthavens, namelijk: Amsterdam Airport Schiphol, Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport, Groningen Airport Eelde en Maastricht Aachen Airport. Deze luchthavens hebben als hoofdactiviteit het vervoer van reizigers, vracht en post tegen betaling.

Naast de grote luchthavens telt Nederland 11 kleine vliegvelden. Deze regionale luchthavens worden hoofdzakelijk gebruikt voor les- en oefenvluchten, rondvluchten en privé vluchten. Deze kleinere luchthavens vind je in: Ameland, Breda, Budel, Drachten, Enschedé, Hilversum, Hoogeveen, Lelystad, Midden-Zeeland, Seppe, Teuge en Texel.

Hoeveel vliegtuigen vliegen er per dag wereldwijd?

Het aantal vluchten verschilt per dag en per seizoen. Het aantal miljoenen vluchten per jaar zat jaren in een opwaartse trend tot 2020. Het coronavirus bracht de jaarlijkse groei van 3,2% in februari een jaar later naar een steile daling van 46,8%. Dit was het slechtste jaar in de geschiedenis van de luchtvaart met de minste vraag naar vliegreizen. Waarbij er een daling van 75,6% in het aantal internationale reizen wereldwijd te zien was.

Bij de start van de coronapandemie daalde het aantal commerciële vluchten van 106.849 per dag in 2019 naar 74.297 commerciële vluchten per dag in maart 2020. Vanaf mei 2020 is het aantal vluchten weer toegenomen.

Begin 2024 vliegen er ongeveer zo’n 170.000 vliegtuigen per dag wereldwijd, begin maart ligt dit zelfs ongeveer rond de 200.000 vluchten per dag. Richting de zomerperiode zit hier normaal een stijgende lijn in, waarbij juli en augustus de drukste maanden zijn. Op 20 juli was het luchtruim in 2023 het drukst, met maar liefst 262.103 vluchten op die dag, het hoogste aantal vluchten wereldwijd voor dat jaar.

Het is natuurlijk interessant om actuele data te kunnen zien. Dit kun je doen op een online vliegradar zoals bijvoorbeeld Flightradar24. Op die website kun je naast real time informatie ook verschillende statistieken terugvinden.

Hoeveel vliegtuigen vliegen er per dag vanuit Europa?

Amsterdam Airport Schiphol registreerde het hoogste aantal commerciële vluchten in 2023 voor heel Europa, met maar liefst 453.000 commerciële vluchten. Met 2000 vluchten minder volgt het Paris Charles de Gaulle Airport in Frankrijk met 451.000 commerciële vluchten. Waarna Frankfurt Airport in Duitsland met 427.000 commerciële vluchten volgt.

hoeveel vliegtuigen vliegen er per dag

In 2023 vonden er in heel Europa 10,2 miljoen vluchten plaats, wat neerkomt op 27.945 vluchten per dag. Dit is een toename van 10% betekent ten opzichte van 2022. 

Hoe wordt ervoor gezorgd dat vliegtuigen niet botsen?

Als je op een live vliegradar zoals Flightradar24 kijkt, zie je dat er een gigantisch aantal vliegtuigen in de lucht vliegt. Met veel vliegtuigen op dezelfde routes, alsof er snelwegen in de lucht zijn die ze volgen. Je kunt jezelf wellicht afvragen hoe al deze vliegtuigen veilig naar hun eindbestemming vliegen. Eerder schreven wij al over de veiligheid in een vliegtuig in ons blog: is een vliegtuig veilig?

Dit wordt gedaan door luchtverkeerleiders die de vliegtuigen nauwkeurig in de gaten houden op de radar vanuit verkeerstorens. Hier instrueren zij piloten op verschillende hoogten en snelheden te vliegen om de vliegtuigen uit elkaar te houden en ongelukken te voorkomen.

Misschien vraag je je af hoe dit werkt als vliegtuigen over de oceaan vliegen of piloten een fout maken in de koers die ze vliegen. Dit is waar het TCAS-systeem in beeld komt. Deze afkorting staat ook wel voor Traffic Collision Avoidance System. Dit systeem heeft geen menselijke inbreng nodig om te functioneren. Het systeem is een stuk slimmer dan de generieke radar die laat zien waar een vliegtuig zich bevindt. 

Het TCAS-systeem gebruikt een responder om met TCAS-systemen van andere vliegtuigen te communiceren binnen een bereik van 25,7 km. Meerdere keren per seconde vraagt het TCAS-systeem aan andere TCAS-systemen van andere vliegtuigen waar zij zich bevinden en hoe snel zij zich voortbewegen. Het systeem gebruikt deze informatie om een virtuele driedimensionale kaart te maken van elk ander vliegtuig dat zich in de buurt bevindt.

Omdat het TCAS-systeem continue informatie ontvangt over de locaties en snelheden van andere vliegtuigen, kan het systeem ook voorspellingen maken waar de andere vliegtuigen naartoe vliegen. Dit betekent dat wanneer een vliegtuig te dichtbij een ander vliegtuig in de buurt komt, de piloten een alarm krijgen dat zij moeten opletten voor andere vliegtuigen in het nabije luchtruim.

Als het andere vliegtuig blijft naderen nadat beide cockpits al een eerste waarschuwing hebben ontvangen, zal het TCAS-systeem een alarm activeren en een resolutieadvies (resolution advisory) geven zodra de grens van 4 km wordt overschreden. Alle piloten zijn verplicht om hier onmiddellijk gehoor aan te geven. De TCAS-systemen op beide vliegtuigen communiceren met elkaar welk vliegtuig moet klimmen en welk van de twee moet dalen. 

Om te verzekeren dat beide cockpits niet dezelfde instructie te horen krijgen kiest een van de TCAS-systemen als eerst om te dalen of stijgen en verstuurt dat signaal naar het TCAS-systeem van het andere vliegtuig. Dit gebeurt allemaal voordat er instructies aan de piloten worden gegeven. Waardoor beide systemen op een lijn zitten. Het TCAS-systeem heeft altijd prioriteit ten opzichte van menselijke instructies.

Om de veiligheid nog verder te verzekeren is er nog een ander systeem genaamd ADSB (Automatic Dependent Surveillance Broadcast) dat satellieten gebruikt om de locaties van andere vliegtuigen te registreren en visueel voor de piloot te maken, zodat zij betere beslissingen kunnen maken over hoe zij zich kunnen verplaatsen. In plaats van enkel te vertrouwen op stijg of daal instructies vanuit het TCAS-systeem. Al deze systemen samen met de luchtverkeersleiders, zorgen ervoor dat vliegtuigen niet botsen.

Last van vliegangst? - Angsthelden helpt!

Ondanks dat je weet dat alle vliegtuigen veilig tegelijkertijd kunnen vliegen, kan het zijn dat je alsnog tegen je vliegreis opziet. Daar kunnen we je bij helpen! Angsthelden geeft met vliegangst ervaringsdeskundigen verschillende vliegangst cursussen. We maken een compleet plan waarmee je gerust het vliegtuig in kunt stappen. Ben je benieuwd welke vliegangst cursus voor jouw geschikt is? Bekijk hieronder ons aanbod of plan een gratis adviesgesprek in.

Turbo Training

In enkele uren een plan om jouw vliegangst onder ogen te komen.

Sky Support

Voorbereidende Turbo training en een korte begeleide retourvlucht. 

Wat past bij mij?

Plan een gratis adviesgesprek in met Joy voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Doorgaans vliegen er zo’n 150.000 tot 250.000 vliegtuigen per dag, wereldwijd. Dat betekent dat ongeveer iedere seconde 2 vliegtuigen opstijgen.

Dagelijks vliegen er zo’n 1300 vliegtuigen van en naar Nederland.

Er zijn 5 nationale grote luchthavens: Amsterdam Airport Schiphol, Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport, Groningen Airport Eelde en Maastricht Aachen Airport

Er vliegen per dag gemiddeld tussen de 170.000 – 200.000 vluchten per dag.

Er vliegen ongeveer 27.945 vluchten per dag vanuit Europa.

De luchtverkeersleiders voorkomen samen met geavanceerde systemen als het Traffic Collision Avoidance System en het Automatic Dependent Surveillance Broadcast dat vliegtuigen tegen elkaar botsen.