Mag je eten meenemen in het vliegtuig?

Mensen willen graag hun eigen eten meenemen in het vliegtuig. Er zijn echter beperkingen aan het meenemen van eigen eten in het vliegtuig. Wat is toegestaan en wat niet? Wij vertellen je meer.

Het is toegestaan om eigen eten mee te nemen in het vliegtuig. Echter, moet men wel rekening houden met veiligheidsvoorschriften met betrekking tot vloeibare etenswaren, grote hoeveelheden poedervormige producten, scherpe voedingsmiddelen en sterk geurende voedingsmiddelen.

In deze blog geven wij je alle informatie over de regels rondom voedingsmiddelen. Na het lezen van dit artikel weet jij precies wat toegestane voedingsmiddelen zijn en waarom men dit meeneemt.

Last van vliegangst? Angsthelden helpt!

Welke voedingsmiddelen zijn in het vliegtuig wel of niet toegestaan?

Eten mag zowel in je handbagage als in je ruimbagage meegenomen worden. Enkele voorbeelden van vaste etenswaren die zijn toegestaan zijn: babyvoeding, gedroogd fruit, snoep, koekjes, noten en chocola.

Voedingsmiddelen die niet in het vliegtuig worden toegestaan variëren per luchtvaartmaatschapij, beperkingen die zijn opgelegd vanwege veiligheidsregelgeving en land van aankomst en vertrek. Over het algemeen geldt dat deze voedingsmiddelen niet (of in kleine hoeveelheden) worden toegestaan:

  1. Scherpe voedingsmiddelen: bepaalde kazen met hardere of snijdende korsten worden bijvoorbeeld niet toegestaan, omdat zij als gevaarlijk en als mogelijk wapen worden beschouwd vanwege hun scherpte.
  2. Grote hoeveelheden poedervormige producten: deze beperkingen tot 350 gram zijn voornamelijk gericht op producten als meel, suiker, specerijen. Denk bijvoorbeeld ook aan voedingssupplementen. Eerder schreven wij al een blog over creatine meenemen in het vliegtuig. De beperking van 350 gram komt voort uit veiligheidsoverwegingen.
  3. Vloeibare levensmiddelen: net zoals voor andere vloeistoffen, gelden ook voor vloeibare levensmiddelen handbagage regels. Deze middelen moeten verpakt zijn in flesjes van maximaal 100 ml. Tevens moeten deze flesjes in een doorzichtig zakje van maximaal 1 liter passen. Voorbeelden van zulke middelen zijn: pindakaas, roomkaas en yoghurt.
  4. Sterk geurende voedingsmiddelen: deze voedingsmiddelen kunnen overlast veroorzaken voor medepassagiers, daarom worden deze beperkt getolereerd.
Verder heb je voor dierlijke producten als melk, kaas, vlees en eieren een gezondheidscertificaat nodig als je deze producten mee wilt nemen.

Eten meenemen in het vliegtuig naar andere landen binnen en buiten de EU

De meeste verse groenten en fruit kunnen niet worden vervoerd vanwege het mogelijke op bacterieverspreiding. Dit geldt ook voor vlees, zuivel of andere dierlijke producten die men in of uit het buitenland wil overbrengen. Deze producten vormen een risico omdat zij besmettelijke dierziekten als de vogelgriep kunnen overbrengen.
Indien je een plant of plantaardig product wilt meenemen naar een land buiten de EU, is het van belang dat je een fytosanitair certificaat op zak hebt. Dit certificaat komt uit het land van herkomst en laat zien dat de planten gezond zijn. Wanneer je een plant of plantaardig product wilt meenemen naar een ander EU-land is dit echter geen probleem en heb je dit certificaat niet nodig.

Wie controleert de voedingsmiddelen die meegenomen worden?

De controle van voedingsmiddelen vindt niet bij de Douane plaats, maar bij de veiligheidscontrole. Deze controles zijn vaak net voordat je de terminal ingaat. Tijdens deze controle wordt gekeken naar alle items in je handbagage, inclusief voedingsmiddelen.
Wanneer voedingsmiddelen in de handbagage zitten, kunnen er extra vragen gesteld worden. Daarnaast kan het ook zo zijn dat er een extra inspectie wordt uitgevoerd om te bepalen of de voedingswaarden aan de voorschriften voldoen. Hierbij wordt bijvoorbeeld bekeken of de voedingsmiddelen per item niet meer dan 100 ml zijn. Tevens moeten de voedingsmiddelen in een doorzichtige, hersluitbare zak zijn ingepakt.

Indien voedingsmiddelen de toegestane limieten overschrijden kunnen deze worden weggegooid of in beslag worden genomen. Dit geldt ook voor voedingsmiddelen die niet aan de voorschriften voldoen.

De Douane controleert dus niet of mensen voedingsmiddelen bij zich hebben. Zij kijken naar de in- en uitvoer van goederen en de eventuele belasting die betaald moet worden. Verder controleren zij of de goederen voldoen aan veiligheids- en gezondheidsvoorschriften.

Waarom nemen mensen hun eigen eten mee in het vliegtuig?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen hun eigen eten willen meenemen tijdens de vlucht. Hieronder lichten we ze verder toe:

  1. Voorkeur en smaak: mensen die specifieke dieetwensen of voedingsvoorkeuren hebben, nemen vaak hun eigen eten mee om ervoor te zorgen dat zij iets te eten hebben dat ze lekker vinden en in hun dieet past. In sommige gevallen houdt de desbetreffende luchtvaartmaatschappij rekening met dieetwensen.
  2. Kostenbesparing: als eten niet bij de ticket zit inbegrepen, kan het best duur zijn om dit aan boord te kopen. Vooral op langere vluchten, waar meerdere maaltijden nodig zijn, bespaar je geld door je eigen eten mee te nemen.
  3. Gezonde opties: sommige mensen geven er de voorkeur aan om gezonde voedingsmiddelen mee te nemen in plaats van vliegtuigeten. De opties die aan boord worden aangeboden zijn vaak minder gezond.

In de lucht is er sprake van 20% minder smaak, wat te wijten is aan de lage luchtvochtigheid en de drukveranderingen in de cabine. Wil je weten wat je tegen drukveranderingen kunt doen? Lees dan onze blog zijn oordopjes in het vliegtuig aan te raden.

Lage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat slijmvliezen in de neus en de mond uitdrogen, hierdoor wordt de smaak beïnvloed. Daarnaast leiden drukveranderingen tot een verminderd vermogen om geuren waar te nemen, waardoor de smaakperceptie vermindert.

Een verminderd vermogen om smaken waar te nemen tijdens het vliegen hebben meerdere nadelen:
  1. Verminderde eetlust: verminderde smaakperceptie kan leiden tot een verminderde eetlust. Terwijl het lichaam wel brandstof nodig heeft.
  2. Minder smaakvol: voedsel en dranken kunnen minder smaakvol lijken in de lucht waardoor passagiers minder genieten van hun versnaperingen.
  3. Hydratatieproblemen: de droge lucht in de vliegtuigcabines en de verminderde smaakperceptie, kunnen tot hydratieproblemen leiden doordat mensen te weinig drinken.

Om deze nadelen te minimaliseren kunnen passagiers voor hun eigen toegestane voedsel en dranken zorgen, die zij lekker vinden.

Vind jij het spannend om te vliegen? - Angsthelden helpt!

Angsthelden geeft met vliegangst ervaringsdeskundige verschillende vliegangst cursussen. We maken een compleet plan waarmee je gerust het vliegtuig in kunt stappen. Ben je benieuwd welke vliegangst cursus voor jouw geschikt is? Bekijk hieronder ons aanbod of plan een gratis adviesgesprek in.

Turbo Training

In enkele uren een plan om jouw vliegangst onder ogen te komen.

Sky Support

Voorbereidende Turbo training en een korte begeleide retourvlucht. 

Wat past bij mij?

Plan een gratis adviesgesprek in met Joy voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Het is toegestaan om eigen eten mee te nemen in het vliegtuig. Echter, moet men wel rekening houden met veiligheidsvoorschriften met betrekking tot vloeibare etenswaren, grote hoeveelheden poedervormige producten, scherpe voedingsmiddelen en sterk geurende voedingsmiddelen.

Voedingsmiddelen die in het vliegtuig zijn toegestaan zijn: babyvoeding, gedroogd fruit, snoep, koekjes, noten en chocola.

Voedingsmiddelen die niet (of beperkt) in het vliegtuig zijn toegestaan: scherpe voedingsmiddelen, grote hoeveelheden poedervormige producten, vloeibare levensmiddelen en sterk geurende voedingsmiddelen.

De meeste verse groenten en fruit mogen niet vervoerd worden vanwege mogelijke bacterieverspreiding. Dit geldt ook voor vlees, zuivel of andere dierlijke producten. Planten of plantaardige producten mogen naar een land buiten de EU vervoerd worden, mits je een fytosanitair certificaat op zak hebt. Binnen de EU is dit certificaat niet nodig.

De veiligheidscontroles controleren hierop.

Uit voorkeur of smaak, kostenbesparing of het beschikken over gezonde opties.

Over het algemeen zul je geen problemen ondervinden als je voedingsmiddelen meeneemt die voldoen aan de voorschriften en duidelijk zichtbaar zijn op de scan. In dit geval hoef je je eten niet apart te tonen.

Dit mag, babyvoeding van meer dan 100 ml mag mee aan boord. Alleen een flesje warm water van meer dan 100 ml niet. Gelukkig kun je altijd aan de cabincrew vragen of ze een flesje water kunnen opwarmen.