Mag je vliegen met gips?

Je kunt natuurlijk onverwachts een breuk oplopen met een gegipst ledemaat als gevolg. Dit kan een plotselinge verandering in je (vakantie)plannen betekenen. Zo moet je onder andere rekening houden met vluchten die je gaat maken. Wat betekent dit voor de volgende geplande vlucht bijvoorbeeld? Mag je met gips überhaupt vliegen? Wij vertellen je alles in deze blog.

Met een afneembare spalk, brace of gipsverband mag je vliegen. Vliegen met gesloten gips is echter niet toegestaan. Geef het altijd bij de gipsverbandmeester aan als je gaat vliegen, dan kunnen de beschikbare mogelijkheden om te vliegen namelijk bekeken worden.

In deze blog geven wij alle informatie rondom het vliegen met gips. Na het lezen van dit artikel weet jij precies of je wel of niet mag vliegen met gips, welke voorwaarden hieraan verbonden zitten en welke complicaties het mogelijk met zich meebrengt.

Last van vliegangst? Angsthelden helpt!

Vliegen met gips

Je mag met gips vliegen, zolang het geen gesloten gips is. Vliegen met gesloten gips is namelijk verboden. Er wordt geadviseerd om alternatieve vormen te gebruiken als het letsel dit toelaat, zoals: afneembare spalken, braces of gipsverbanden die gemakkelijk verwijderd kunnen worden voor medische controle en die de bloedcirculatie niet belemmeren.

Gesloten gips is niet toegestaan vanwege veiligheids- en gezondheidsredenen. Gesloten gips kan tijdens de vlucht namelijk verschillende problemen veroorzaken.

Ten eerste kan dit mogelijk problemen veroorzaken met zwellingen en de bloedcirculatie. Gesloten gips kan de zwelling van het gewonde gebied belemmeren en daarmee de bloedcirculatie verminderen. Dit kan leiden tot ongemak, pijn en mogelijk zelfs ernstige complicaties zoals trombose.

Daarnaast kan gips te strak komen te zitten door de drukverschillen in de cabine. Handen en voeten kunnen namelijk opzetten, waardoor gesloten gips te strak gaat zitten. Dit kan tot vervelende situaties leiden aangezien het gips dan op het letsel drukt.

Wat verder ook problemen kan opleveren met gesloten gips, is de beperkte bewegingsvrijheid die het met zich meebrengt. Dit kan leiden tot ongemak tijdens het zitten. Daarnaast kan dit ook de bloedcirculatie verder belemmeren.

Tot slot is het met gesloten gips lastiger om juist te handelen in geval van nood. Het bieden van medische hulp of het bereiken van een nooduitgang zal namelijk een stuk moeilijker zijn.

Waarmee moet je rekening houden als je gaat vliegen met gips?

Als je met gips gaat vliegen is het noodzakelijk dat dit gemeld wordt aan degene die het verband bij je aanlegt.  Indien het mogelijk is, leggen zij dan namelijk geen gesloten gips aan maar een alternatieve methode. Het kan ook voorkomen dat het gips in de lengterichting wordt gesplitst, om het makkelijker open te maken in geval van zwelling.

Ook is het van belang om de specifieke regels en richtlijnen te controleren van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Soms verschillen de regels met betrekking tot reizen met gips namelijk nog weleens. Bij sommige maatschappijen is het namelijk verplicht om een medische verklaring van een arts te hebben.

Daarnaast kun je met gips er donder op zeggen dat je extra gecontroleerd wordt. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld door de handmatige fouillering heen moet of dat je gips wordt onderzocht.

Verder is het aan te raden om goed na te denken over een geschikte zitplaats, eventuele medicatie en een kussen om het gips te ondersteunen. Hiermee voorkom je een mogelijke zwelling.

Controleer het gips voordat je gaat vliegen

Van te voren moet je ervoor zorgen dat je gips goed vastzit om problemen te voorkomen.

Kijk of het gips nog in goed staat is. Let op eventuele scheuren, loszittende delen of andere tekenen van beschadigingen. Kijk daarbij ook naar scherpe randen, deze randen kunnen namelijk voor irritatie zorgen tijdens de vlucht.

Het is daarnaast ook belangrijk dat het gips nog steeds de benodigde ondersteuning aan het gebroken ledemaat biedt. Hiermee voorkom je verplaatsing van het bot en mogelijk zelfs vertraging van het genezingsproces. Ondanks dat het ondersteuning moet bieden, is het wel belangrijk dat er voldoende bewegingsvrijheid is. Dit voel je zelf het best aan.

Zorg er verder voor dat het gegipste gedeelte volledig is bedekt. Als er delen van de huid bloot liggen, kan dit namelijk voor irritatie zorgen door wrijving met kleding of andere oppervlakken. Het gips mag daarnaast ook niet te warm of koud aanvoelen. Extreme temperaturen kunnen namelijk ongemakken veroorzaken.

Wat zijn de beste plekken in het vliegtuig met gips?

Stoelen vooraan of bij de nooduitgang bieden vaak meer ruimte. Als je met een gegipst ledemaat plaatsneemt in het vliegtuig kan het fijn zijn om extra bewegingsruimte te hebben. 

Dit geldt ook voor stoelen aan het gangpad. Als je bij het gangpad zit kun je je makkelijker strekken. Het is belangrijk om regelmatig te blijven strekken om de bloedsomloop op gang te houden en het risico op trombose te verminderen. Het nadeel van deze plekken is dat langslopende mensen makkelijker tegen je gips kunnen aanstoten.

De beschikbaarheid van deze zitplaatsen is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij, het type vliegtuig en de beschikbaarheid op moment van boeken. Maak daarom tijdig een stoelkeuze en neem indien nodig contact op met de luchtvaartmaatschappij om de mogelijkheden te bespreken.

Waar je ook zit, het is in ieder geval van groot belang om regelmatig op te staan, te bewegen en je gegipste ledemaat te strekken tijdens de vlucht. Hiermee bevorder je de bloedcirculatie en verminder je het risico op complicaties.

Benieuwd geworden naar fijne stoelen in het vliegtuig? Wij schreven eerder al een blog over stoelselectie in het vliegtuig in ons blog: wat is de beste plek in het vliegtuig?

Heb je last van vliegangst? - Angsthelden helpt!

Ondanks dat je na het lezen van deze blog weet dat je (afhankelijk van je soort gips) kunt vliegen, kan het zijn dat je alsnog stress ervaart bij je aankomende vliegreis.  Angsthelden geeft met vliegangst ervaringsdeskundige verschillende vliegangst cursussen. We maken een compleet plan waarmee je gerust het vliegtuig in kunt stappen. Ben je benieuwd welke vliegangst cursus voor jou geschikt is? Bekijk hieronder ons aanbod of plan een gratis adviesgesprek inh

Turbo Training

In enkele uren een plan om jouw vliegangst onder ogen te komen.

Sky Support

Voorbereidende Turbo training en een korte begeleide retourvlucht. 

Wat past bij mij?

Plan een gratis adviesgesprek in met Joy voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Met een afneembare spalk, brace of gipsverband mag je vliegen. Vliegen met gesloten gips is niet toegestaan. Geef het altijd bij de gipsverbandmeester aan als je gaat vliegen, dan kunnen de beschikbare mogelijkheden om te gipsen namelijk bekeken worden.

Dit is niet toegestaan vanwege veiligheids-en gezondheidsredenen. Dit kan tijdens de vlucht namelijk problematische gevolgen hebben als: zwellingen en een bloedcirculatie, het te strak zitten van gips, beperkte beweging en veiligheidsrisico’s.

Luchtvaartmaatschappijregels, medische geschiktheid, gipstype, veiligheidscontroles en comfort en voorbereiding.

Structuur, ondersteuning en stabiliteit, comfort, blootstelling en bescherming, bewegingsvrijheid en temperatuur.

Stoelen vooraan in het vliegtuig, stoelen bij de nooduitgang of stoelen bij het gangpad.