Hoeveel vliegtuigen per dag op Schiphol?

Schiphol is de internationale luchthaven van Amsterdam en wordt gezien als een belangrijk knooppunt van reizen en handel. Nieuwsgierigheid, milieubewustzijn en daarnaast praktische overwegingen kunnen de vraag oproepen hoeveel vliegtuigen per dag op Schiphol vertrekken en landen.

Elke dag vliegen er zo’n 1.370 vliegtuigen van en naar Schiphol. Het daadwerkelijke aantal vluchten per dag varieert echter. Factoren als de stand van de economie, seizoensinvloeden en wet- en regelgeving zijn hierop van invloed.

In deze blog geven wij alle informatie rondom de hoeveelheid vliegtuigen op Schiphol. Na het lezen van dit artikel weet u hoeveel vliegtuigen er per dag vertrekken en landen op Schiphol en welke factoren hierop van invloed zijn. Lees snel verder!

Last van vliegangst? Angsthelden helpt!

Hoeveel vliegtuigen per dag op Schiphol; een nadere duiding

Schiphol staat op plek 4 van de top 10 drukste luchthavens van Europa. Elke dag vliegen er namelijk zo’n 1.370 vliegtuigen van en naar Schiphol. De kleinere vliegtuigen zoals de Boeing 737, de Embraer 190 en de Airbus A320 komen het meest voor. We kunnen dus wel stellen dat Schiphol een druk vliegveld heeft. In ons artikel hoeveel passagiers passen in een vliegtuig? kun je meer informatie over de passagierscapaciteit van deze toestellen.

Vrijdagen, zaterdagen en zondagen zijn de drukste dagen op Schiphol. Het aantal passagiers is op deze dagen hoger, maar doordeweeks gaan er meer vluchten. Doordeweeks zijn er veel zakelijke vluchten, die minder passagiers vervoeren. Met name KLM, de grootste luchtvaartmaatschappij van Schiphol, richt zich op dit zakelijke vliegverkeer. De drukste tijden op Schiphol zijn ’s ochtends vroeg van 06:00-09:00 en ’s avonds laat van 18:00-20:30.

Maandagen zijn de rustigste momenten van de week. Op deze dag vertrekken en landen de minste mensen. Met name vroeg in de ochtend vóór 06:00 en laat in de avond na 21:00 is het rustig. Bekijk hieronder in de tabel welke vliegtuig typen per dag op Schiphol aankomen/vertrekken.

Hoeveel vliegtuigen per dag schiphol_1

Hoeveel vliegtuigen per dag op Schiphol; welke factoren zijn van invloed?

1. Economische factoren: de economische gezondheid van een land of regio heeft invloed op het aantal vluchten. In tijden van economische groei stijgt namelijk de vraag naar vluchten. Terwijl in economisch moeilijke tijden de vraag naar vluchten afneemt. Aangezien Schiphol één van drukste vliegvelden van Europa is, zijn ze dus sterk afhankelijk van zowel de economische activiteit in Nederland als in Europa.

2. Demografische factoren: de bevolkingsgrootte en -dichtheid van een regio spelen een rol bij het bepalen van de vraag naar vluchten. Dichtbevolkte gebieden hebben namelijk over het algemeen meer vluchten nodig om aan de vraag te kunnen voldoen.

3. Toerisme: de populariteit van een regio heeft uiteraard ook invloed op het aantal inkomende en uitgaande vluchten. In het geval van Schiphol: Amsterdam is een populaire toeristische bestemming. Schiphol dient daarbij als de belangrijkste toegang tot Nederland voor internationale bezoekers.

4. Zakelijke reizen: het aantal zakenreizen van en naar een regio beïnvloedt de vraag naar vluchten. Zakelijke centra en steden met veel bedrijfsactiviteiten hebben namelijk vaak een hoog aantal vluchten. Schiphol dient als internationaal knooppunt voor zakenreizen en heeft daarmee dus een belangrijke rol in het faciliteren van zakelijke ontmoetingen en handel.

5. Infrastructuur:  de beschikbaarheid en capaciteit van luchthavens en luchtvaartmaatschappijen in een regio bepalen het aantal vluchten. Grotere luchthavens met meer start- en landingsbanen kunnen namelijk meer vluchten verwerken. Zoals we eerder al beschreven is Schiphol een van de drukste luchthavens van Europa. Daarom heeft het vliegveld een uitgebreide infrastructuur met meerdere start- en landingsbanen. De infrastructuur van Schiphol is daardoor gunstig voor een hoog aantal vluchten per dag.

6. Seizoensinvloeden: vakantieperiodes, festivals maar ook weersomstandigheden kunnen de vraag naar vluchten beïnvloeden. Met name tijdens vakantieseizoenen neemt de vraag naar vluchten toe.

7. Regelgeving en beleid: luchtvaartregeling, overheidsbeleid en overeenkomsten tussen landen kunnen van invloed zijn op het aantal vluchten tussen bepaalde regio’s.

8. Milieu- en geluidsbeperkingen: dit leidt tot beperkingen op het aantal vluchten dat op bepaalde tijden van de dag kunnen worden uitgevoerd. Daarnaast leidt dit ook tot beperkingen op het type vliegtuigen dat kan worden gebruikt. Schiphol heeft te maken met strikte milieunormen en geluidsbeperkingen vanwege de nabijheid van dichtbevolkte gebieden. Daardoor dient men rekening te houden met het aantal te plannen vluchten per dag.

Hoeveel start- en landingsbanen heeft Schiphol?

Schiphol beschikt over zes start- en landingsbanen. Vijf banen worden gebruikt voor passagiers- en vrachtvliegtuigen en één voor privévliegtuigen. Dit zijn er veel, in vergelijking met andere internationale luchthavens. Nu vraag je je misschien af waarom Schiphol zoveel start- en landingsbanen heeft in vergelijking met andere luchthavens. Dit zijn de redenen:

1. Efficiëntie en capaciteit: door meerdere start- en landingsbanen te hebben, kan Schiphol meer vliegtuigen per uur laten vliegen. Daarmee voldoet Schiphol aan de enorme vraag naar vluchten.

2. Verschillende windrichtingen: de vijf banen liggen in verschillende richtingen. Dit zorgt er namelijk voor dat vliegtuigen kunnen landen en opstijgen, ongeacht de windrichting.

3. Onderhoud en renovatie: het hebben van meerdere banen zorgt ervoor dat er aan één of meer banen onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd kunnen worden. Het aantal banen voorkomt dat de luchthaven direct plat ligt.

4. Geluid: bij het opstijgen en landen van vliegtuigen komt er veel geluid vrij van de motoren. Daardoor mogen niet alle banen evenveel gebruikt worden. Dat heeft alles te maken met het dichtbevolkte gebied rondom Schiphol.

5. Drukte: er bestaan zeven piekmomenten waarbij heel veel passagiers landen en overstappen op een ander vliegtuig. Daardoor zijn meerdere banen tegelijk nodig. Ben je trouwens benieuwd hoe overstappen werkt? Wij schreven erover in ons blog: overstappen vliegtuig; hoe werkt dat?

Welke grote luchtvaartmaatschappijen vliegen dagelijks vanaf Schiphol?

Grote luchtvaartmaatschappijen als KLM, British Airways, EasyJet en Transavia behoren tot maatschappijen die dagelijks vliegen vanaf Schiphol. De hoeveelheid dagelijkse vluchten van deze luchtvaartmaatschappijen zijn afhankelijk van de eerder genoemde factoren.

1. KLM: is de nationale luchtvaartmaatschappij van Nederland. De luchtvaartmaatschappij heeft dan ook een aanzienlijke aanwezigheid op Schiphol. KLM biedt namelijk een breed scala aan vluchten naar bestemmingen over de hele wereld. Naar schatting vertrekken er meer dan 200 KLM-vluchten per dag.

2. British Airways: deze maatschappij biedt regelmatig vluchten aan vanaf Schiphol naar hun hub op Londen Heathrow. Vanuit hier kunnen passagiers vervolgens overstappen naar internationale bestemmingen. British Airways voert meer dan 30 vluchten per dag uit vanaf Schiphol.

3. EasyJet: dit is een van Europa’s grootste budgetmaatschappijen. EasyJet biedt meerdere vluchten per dag aan vanaf Schiphol naar verschillende bestemmingen binnen Europa. Naar schatting gaat het namelijk om meer dan 50 EasyJet-vluchten per dag.

4. Transavia: maakt onderdeel uit van KLM en heeft daarmee ook een aanzienlijk aandeel in het aantal vluchten per dag vanaf Schiphol. Transavia voert namelijk ongeveer 80 à 120 vluchten per dag uit vanaf Schiphol.

Last van vliegangst? - Angsthelden helpt!

Angsthelden geeft met vliegangst ervaringsdeskundigen verschillende vliegangst cursussen. We maken een compleet plan waarmee u gerust het vliegtuig in kunt stappen. Bent u benieuwd welke vliegangst cursus voor u geschikt is? Bekijk hieronder ons aanbod of neem contact op.

Turbo Training

In enkele uren een plan om uw vliegangst onder ogen te komen.

Sky Support

Voorbereidende Turbo training en een korte begeleide retourvlucht.

Wat past bij mij?

Neem geheel vrijblijvend contact op met onze assistente Joy.

Veelgestelde vragen

Elke dag vliegen er zo’n 1.370 vliegtuigen van en naar Schiphol.

Doordeweeks zijn er de meeste vluchten en in het weekend zijn er de meeste mensen op Schiphol aanwezig. De drukste tijden zijn ’s ochtends vroeg van 06:00-09:00 en ’s avonds laat van 18:00-20:30.

De maandagen zijn rustige dagen. Vooral in de ochtend vóór 06:00 en laat in de avond na 21:00.

Economische factoren, demografische factoren, toerisme, zakelijke reizen, infrastructuur, seizoensinvloeden, regelgeving en beleid en milieu- en geluidsbeperkingen zijn van invloed op het aantal vliegtuigen per dag op Schiphol.

Schiphol beschikt over zes start- en landingsbanen. Vijf banen worden gebruikt voor passagiers- en vrachtvliegtuigen en één voor privévliegtuigen.

Dit heeft te maken met efficiëntie en capaciteit, verschillende windrichtingen, onderhoud en renovatie, geluid en drukte.