Mag ik vliegen met koorts?

Vliegen is vaak al een hele onderneming op zich, maar dit wordt nog complexer als u moet vliegen met koorts. Dit roept vragen en mogelijk zorgen bij u op. Wat betekent dit voor uw geplande vlucht?

Het wordt over het algemeen afgeraden om te vliegen als u koorts heeft. Vliegen kan uw symptomen verergeren en uw herstel vertragen. Daarnaast loopt u het risico om andere passagiers aan boord te besmetten.

In deze blog geven wij alle informatie rondom vliegen met koorts. Na het lezen van dit artikel weet u precies waarmee u rekening moet houden als u koorts heeft en van plan bent om te gaan vliegen.

Last van vliegangst? Angsthelden helpt!

Vliegen met koorts; welke factoren zijn van invloed?

Over het algemeen wordt vliegen met koorts afgeraden, maar dit is wel afhankelijk van een aantal factoren waaronder: de ernst van de koorts, eventuele onderliggende medische aandoeningen en het beleid van de luchtvaartmaatschappij. Hieronder lichten we ze ieder afzonderlijk toe.

Ernst van de koorts: over het algemeen wordt het afgeraden om met 38.0 graden koorts of hoger te gaan vliegen. Al helemaal als dit gepaard gaat met vermoeidheid, pijn of ademhalingsproblemen.

Onderliggende medische aandoeningen: het kan een extra risico zijn om te vliegen met koorts, wanneer u een onderliggende medische aandoening hebt. Uw immuunsysteem is hierdoor verzwakt waardoor u vatbaarder bent voor complicaties van infecties.

Beleid van de luchtvaartmaatschappij: het beleid kan veranderen afhankelijk van de situatie, zoals bijvoorbeeld bij uitbraken van besmettelijke virussen. Passagiers worden altijd geadviseerd om voorafgaand aan de vlucht contact op te nemen met de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.

Welke complicaties kunnen optreden door te vliegen met koorts?

Allereerst neemt tijdens een vlucht het risico op trombose toe. Het bloed wordt dikker en er kunnen bloedproppen vormen in het lijf. Dit kan ontstaan als u voor langere tijd stilzit in combinatie met te weinig drinken en de droge lucht in het vliegtuig.

In geval van koorts zijn precies die factoren risicovoller, u heeft bijvoorbeeld minder zin om te bewegen als u zichzelf zo slecht voelt. Daarnaast kan koorts ook voor een verhoogde vochtbehoefte zorgen, naast dat u überhaupt al sneller uitdroogt in een vliegtuig. Tot slot kunnen ontstekingen van de koorts ervoor zorgen dat het bloed langzamer stroomt

Daarnaast kan een vlucht voor stress en vermoeidheid zorgen, precies hetgeen wat niet gunstig is voor uw herstel. Zodra het lichaam rust, kan het immuunsysteem namelijk zijn werk doen en de ziekte bestrijden. Vliegen neemt over het algemeen veel (wacht-)tijd in beslag en is daarmee dus niet bevorderlijk om beter te worden.

Koorts in het vliegtuig is niet alleen vervelend voor uzelf, maar kan ook voor andere passagiers gevolgen hebben. In een vliegtuig zit u namelijk urenlang dicht op elkaar waardoor het virus makkelijker andere passagiers kan besmetten. Op die manier kan het virus zich dus in korte tijd in een rap tempo verspreiden

Word ik geweigerd in het vliegtuig wanneer ik koorts heb?

Een passagier met koorts wordt voorafgaand aan de vlucht niet medisch gekeurd, maar er wordt verwacht dat men zelf deze verantwoordelijkheid op zich neemt. Tijdens de vlucht let het personeel wel op duidelijke tekenen van ziekte. Zo zal extra worden gelet op zweten, trillen en tekenen van verzwakking.

Er hoeft geen verantwoording afgelegd te worden indien het personeel besluit om u niet mee te nemen in het vliegtuig. Er bestaan geen bindende regels hiervoor.

Kan ik mijn vlucht annuleren wanneer ik koorts heb?

U kunt uw vlucht alleen annuleren wanneer u zowel een reis- als annuleringsverzekering hebt afgesloten voor uw reis. Ziekte is namelijk een geldige reden om terug te vallen op uw annuleringsverzekering. De precieze dekking van een annuleringsverzekering verschilt echter per verzekeraar.

Wat (meestal) in aanmerking komt voor vergoeding vanuit de verzekering:
1. De kosten die door de reisorganisatie, vervoerder of verhuurder van de accommodatie in rekening wordt gebracht
2. De gemiddelde reissom van iedere dag van de vakantie.

Om in aanmerking te komen voor enige vergoeding moet u wel over een medische verklaring beschikken waarin staat beschreven dat u niet in staat bent om te vliegen.

Indien u alleen een reisverzekering hebt, heeft u geen recht op vergoeding. De dekking van de reisverzekering dekt geen kosten voor de annulering van uw reis. U heeft via deze verzekering wel recht op vergoeding bij schade en hulp in onvoorziene situaties.

Wat als u koorts krijgt op vakantie?

U kunt de volgende dingen doen als u op vakantie koorts krijgt:

Ten eerste: schakel medische hulp in wanneer u symptomen merkt die kunnen duiden op ziekte. Ga op uw vakantiebestemming op zoek naar een huisartsenpost om beoordeeld te worden door een arts. Disclaimer: volg ten alle tijden medisch advies op, deze blog is puur ter informatie bedoelt. Ga altijd af op het advies van uw medisch specialist.

Neem vervolgens contact op met uw reisverzekering. Zij kunnen u informeren over uw dekking en (indien nodig) hulp bieden. Daarnaast is het ook aan te raden om contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij. Leg de situatie aan hen uit en vraag of er mogelijkheden zijn om uw vlucht om te boeken naar een andere datum, zonder extra kosten.

Tot slot is het aan te raden om de richtlijnen van de lokale gezondheidsautoriteiten te controleren voor vertrek. Sommige landen vereisen namelijk bij aankomst een bepaalde periode quarantaine. Ook kunnen bepaalde landen reisbeperkingen opleggen aan reizigers die uit specifieke gebieden komen of symptomen van ziekte vertonen.

Bang om te vliegen? - Angsthelden helpt!

Ondanks dat u na het lezen van deze blog weet dat u (afhankelijk van het advies van de arts!) kunt vliegen, kan het zijn dat u alsnog stress ervaart bij uw aankomende vliegreis. Angsthelden geeft met vliegangst ervaringsdeskundige verschillende vliegangst cursussen. We maken een compleet plan waarmee u gerust het vliegtuig in kunt stappen. Bent u benieuwd welke vliegangst cursus voor u geschikt is? Bekijk hieronder ons aanbod of neem contact op

Turbo Training

In enkele uren een plan om uw vliegangst onder ogen te komen.

Sky Support

Voorbereidende Turbo training en een korte begeleide retourvlucht.

Wat past bij mij?

Neem geheel vrijblijvend contact op met onze assistente Joy.

Veelgestelde vragen

Over het algemeen wordt het vliegen met koorts afgeraden. Het hangt wel af van verschillende factoren, namelijk: de ernst van de koorts, eventuele onderliggende medische aandoeningen en het beleid van de luchtvaartmaatschappij.

Een vergroot risico op trombose, een vertraagd ziekteverloop en de besmetting van medepassagiers.

Dit kan, wanneer het personeel merkt dat u ziekteverschijnselen vertoont. Ze hoeven hier dan ook geen verantwoordelijkheid voor af te leggen.

U kunt uw vlucht kosteloos annuleren wanneer u zowel een reis- als annuleringsverzekering hebt afgesloten voor uw reis.

Laat uw gezondheidstoestand beoordelen, neem contact op met de reisverzekeraar en luchtvaartmaatschappij, volg medisch advies op en houdt rekening met quarantaine- en reisbeperkingen in het land van bestemming.