Vliegen met een dreumes; hoe bereid ik me voor?

Vliegen met een dreumes vergt extra aandacht en voorbereiding. Dreumesen zijn namelijk gevoelig voor veranderingen in hun omgeving. Ze raken snel verveeld of zijn soms continue rusteloos, maar wat kunt u doen om dit te voorkomen? Wij vertellen u hier meer over in onze blog.

Hou voorafgaand aan de vlucht rekening met uw stoel- en vluchtkeuze, verzamel alle benodigde documenten, maak een paklijst voor de bagage, neem geschikt speelgoed mee en neem contact op met de luchtvaartmaatschappij over de voorzieningen.

Na het lezen van deze blog weet u precies hoe u de aankomende vlucht met uw dreumes moet aanpakken. We reiken u namelijk voldoende tips aan om het vliegen met een dreumes zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Last van vliegangst? Angsthelden helpt!

Welke vlucht kan ik het best kiezen als ik met een dreumes vlieg?

Iedere dreumes is natuurlijk anders, hierdoor is er geen eenduidig antwoord te geven op de beste vlucht voor uw dreumes. Er zijn wel een aantal factoren die u mee kunt nemen in de beslissing:

Kijk ten eerste naar het tijdstip van de dag waarop uw dreumes het meest comfortabel is. Als uw dreumes goed slaapt tijdens bepaalde uren, kan het handig zijn om een vlucht te kiezen tussen die tijden.

U zou bijvoorbeeld kunnen kijken of er een dag- of nachtvlucht beschikbaar is. Het voordeel van een nachtvlucht is dat uw kindje sneller in slaap zal vallen. Het is namelijk donker en iedereen slaapt. Ook krijgt uw dreumes minder prikkels omdat het rustiger is.

Indien u besluit om voor een dagvlucht te gaan heeft uw kindje meer vermaak. Daarnaast houd u andere mensen niet uit hun slaap als uw dreumes geluid gemaakt met spelen bijvoorbeeld.

Daarnaast is het handig om te kijken naar het aantal tussenstops van de vlucht. Directe vluchten zijn natuurlijk fijner dan vluchten met overstappen. Minder onderbrekingen zorgen uiteraard voor minder stress en gedoe, wat de dreumes ten goede komt. Bent u trouwens benieuwd hoe overstappen in zijn werk gaat? Wij schreven er meer over in ons blog: overstappen vliegtuig; hoe werkt dat? 

Verder is het goed om rekening te houden met de voorzieningen van de luchtvaartmaatschappij. Hierdoor kunt u de meest geschikte vlucht selecteren voor uw dreumes. Sommige maatschappijen bieden namelijk bijvoorbeeld wiegjes of entertainment opties aan.

Welke voorbereidingen moet ik treffen voordat ik met een dreumes ga vliegen?

Er zijn een aantal voorbereidingen die u moet treffen, om het voor uzelf en uw dreumes gemakkelijker te maken tijdens de vlucht:

Zorg er allereerst voor dat u over alle benodigde documenten voor u dreumes beschikt, denk hierbij aan: een geldig paspoort/id en eventueel een vaccinatieboekje. Vraag deze documenten ruim op tijd aan, zodat u niet in de knoei komt met de tijd tot aan uw vlucht.

Daarnaast is het aan te raden om een paklijst te maken met benodigdheden voor uw dreumes. Zorg altijd voor voldoende voorraad om onverwachte situaties op te vangen.

Ook is het verstandig om vooraf te kijken naar de luchthavenfaciliteiten. Bekijk vast of er familiekamers of kindvriendelijke voorzieningen aanwezig zijn bijvoorbeeld.

Tot slot willen we u aanraden om alle vloeistoffen en potjes melkpoeder bij elkaar in één tasje te doen. Op die manier kunt u snel en gemakkelijk door de veiligheidscontrole heen.

Wat moet ik meenemen in de handbagage als ik met een dreumes vlieg?

Het is handig om voorafgaand aan de vlucht een paklijst te maken. Op deze manier kunt u de tas gestructureerd inpakken en zult u niet zo snel iets over het hoofd zien. Er zijn een aantal spullen die in ieder geval zeker niet mogen ontbreken op uw paklijst:

 • Luiers;
 • Reservekleding voor de baby;
 • Reservekleding voor uzelf;
 • Speentjes;
 • Speelgoed; lees hier meer over in ons blog: wat is praktisch speelgoed voor in het vliegtuig?
 • Hydrofiele doeken;
 • Favoriete knuffel;
 • Babyvoeding;
 • Flesje of iets anders om op te sabbelen. Dit kan de pijn aan de oortjes verminderen.

Het is wel belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid bagage die u mee mag nemen voor uw dreumes. Het verschilt namelijk wanneer hij of zij een eigen stoel heeft of op schoot zit.

Voor een dreumes van 0-2 jaar, die een eigen stoel heeft, mag u het volgende gratis meenemen:
* 1 stuk handbagage van 40 x 30 x 20 cm. Deze dient u onder de stoel voor u te plaatsen;
* 1 ruimbagage stuk van max. 10 kg, denk hierbij voorbeeld aan een trolley of kinderwagen.

Indien een dreumes op schoot zit, mag u enkel 1 ruimbagage stuk meenemen van maximaal 10 kg. U mag in dit geval geen aparte handbagage meenemen. Babyvoeding of een luiertas dienen overigens altijd in uw eigen handbagage te worden gestopt.

Een buggy of kinderwagen mag vrijwel altijd gratis mee in het ruim van het vliegtuig. Deze dient dan vooraf ingecheckt te worden bij de balie. Dat geldt niet voor opvouwbare buggy’s, deze mogen namelijk vaak meegenomen worden tot aan de gate.

Waar kunt u het beste zitten met een dreumes in het vliegtuig?

u=U kan ervoor kiezen om de dreumes gedurende de hele reis op schoot te nemen of om een eigen stoel te boeken voor uw kleintje. Zodra uw dreumes 2 jaar of ouder is, is het echter verplicht om een eigen stoel te boeken.

Indien u besluit om uw dreumes op schoot te nemen, krijgt u een verlengstuk van uw riem. Op deze manier zit de dreumes veilig in de riem bij jou op schoot.

Als u kiest om een eigen stoel te nemen, bent u verplicht om een autostoel mee te nemen. Deze stoel mag maximaal 42 cm breed en 57 cm lang zijn. Daarnaast moet de stoel ook over een goedgekeurd merk beschikken. Op deze manier is de veiligheid gegarandeerd. Dat wilt natuurlijk iedereen!

Tijdens het opstijgen en het landen neemt u de dreumes op schoot. Tijdens deze fases kan er namelijk druk op de oortjes van uw dreumes komen. De dreumes snapt natuurlijk nog niet dat er gegaapt of geslikt moet worden om de pijn te verlichten. Geef de dreumes daarom een speentje of laat hem of haar drinken uit een beker met een rietje.

Zorg er verder altijd voor dat u op tijd incheckt, op deze manier bent u voorzien van de beste plaatsen in het vliegtuig. Wij schreven hier ook al eerder over in ons blog: wat is de beste plek in het vliegtuig?

Hoe vermaak ik mijn dreumes tijdens de vlucht?

Vliegen met een dreumes vergt nou eenmaal extra aandacht. Hij of zij zit waarschijnlijk niet stil, krijgt veel prikkels, is aan het jammeren en wilt vermaakt worden. Om uw dreumes te sussen, moet u dus voldoende afleiding bij u hebben.

Hieronder een aantal voorbeelden waarmee u uw dreumes zou kunnen vermaken:

 • iPad: dit is ideaal, want hiermee kunt u verschillende dingen doen. Zo kunt u een filmpje kijken, een spelletje doen en kleuren. Zorg ervoor dat de accu goed is opgeladen en download nieuwe spelletjes en filmpjes die de dreumes nog niet kent.
 • Klein speelgoed:  zoals rijgspelletjes, vingerpoppetjes en voorleesboeken. Deze nemen weinig ruimte in, zijn heel licht en u kunt hier samen mee spelen.
 • Magnetisch tekenbord: dit is extra handig in het vliegtuig, kleurpotloden zijn namelijk niet zo handig in het vliegtuig omdat ze snel kunnen vallen.

Heeft u last van vliegangst? - Angsthelden helpt!

Ondanks dat u na het lezen van deze blog weet hoe u met uw dreumes kunt vliegen, kan het zijn dat u alsnog stress ervaart bij uw aankomende vliegreis.  Angsthelden geeft met vliegangst ervaringsdeskundigen verschillende vliegangst cursussen. We maken een compleet plan waarmee u gerust het vliegtuig in kunt stappen. Bent u benieuwd welke vliegangst cursus voor u geschikt is? Bekijk hieronder ons aanbod of neem contact op

Turbo Training

In enkele uren een plan om uw vliegangst onder ogen te komen.

Sky Support

Voorbereidende Turbo training en een korte begeleide retourvlucht.

Wat past bij mij?

Neem geheel vrijblijvend contact op met onze assistente Joy.

Veelgestelde vragen

Maak voorafgaand een paklijst met alle spullen die u moet meenemen. De hoeveelheid en kosten voor de bagage van een dreumes verschillen wanneer u op schoot zit of een eigen stoel hebt.

Dit is per dreumes verschillend, maar er zijn wel een aantal factoren waarop u uw overweging kunt baseren:
denk aan het tijdstip van de dag waarop uw dreumes het meest comfortabel is, kijk naar het aantal tussenstops van de vlucht en houd rekening met de voorzieningen van de luchtvaartmaatschappij.

Verzamel alle benodigde documenten voor uw dreumes, bekijk de specifieke regels en richtlijnen van de luchtvaartmaatschappij waar u mee vliegt, maak een paklijst met benodigdheden voor uw dreumes, bekijk naar de luchthavenfaciliteiten en stop alle vloeistoffen en potjes melkpoeder bij elkaar in één tasje.

U kunt de keuze maken om de dreumes op schoot te nemen of een eigen stoel te geven. Er zijn meerdere plekken waar u het beste kunt zitten in een vliegtuig: stoelen bij de nooduitgang, stoelen bij het raam, stoelen in de buurt van de keuken en stoelen bij het toilet.

Om uw dreumes te sussen, moet u zijn voorzien van genoeg speelgoed om voor afleiding te kunnen zorgen. Voorbeelden van speelgoed zijn: een iPad, klein en licht speelgoed en een magnetisch tekenbord.

Het is toegestaan om met je dreumes op schoot te vliegen. Zodra de dreumes 2 jaar of ouder is, is het echter verplicht om een eigen stoel te boeken.