Vliegen met oorontsteking, mag dat?

Vliegen kan gepaard gaan met ongemakken zoals lawaai en veranderingen van luchtdruk. Dit kan mogelijk problemen veroorzaken in de oren. Hoe gaat dit samen met hebben van een oorontsteking? Mag u vliegen met een oorontsteking? Wij zullen u hierover meer vertellen in deze blog.

U mag vliegen met een externe oorontsteking. Als er sprake is van serieuze otitis, etterende oorontsteking of chronische otitis, mag u niet vliegen. In dat geval dient u een medische verklaring aan te vragen bij uw arts.

In deze blog geven wij alle informatie rondom het hebben van een oorontsteking en vliegen. Na het lezen van dit artikel weet u precies wanneer u wel en niet mag vliegen met oorontsteking en wat de reden hierachter is.

Last van vliegangst? Angsthelden helpt!

Waardoor ontstaat oorontsteking?

Een oorontsteking is een ontsteking of infectie van de gehoorgang of het middenoor. Dit kan veroorzaakt worden door oorsmeer, geïnfecteerd eczeem of een bacteriële infectie. De symptomen die u mogelijk hierbij ervaart zijn: scherpe oorpijn, oorsuizen, jeuk, koorts, verminderd gehoor en hoofdpijn.

Oorontstekingen zijn er in verschillende soorten en maten:

1. Externe oorontsteking (otitis externa): dit is een ontsteking van de huid van de gehoorgang. Deze ontsteking wordt vaak veroorzaakt door een bacterie, maar kan ook door schimmel tot stand komen. Over het algemeen heeft u minder dan drie weken last van deze ontsteking.

2. Serieuze otitis: hierbij is het middenoor gevuld met vocht en is het trommelvlies intact.

3. Etterende oorontsteking: dit kan ontstaan wanneer de druk te hoog wordt in het middenoor door de ophoping van vocht. Het trommelvlies kan dan scheuren waarbij etter of vocht uit het oor kan vloeien.

4. Chronische otitis: dit is een ontsteking aan het middenoor. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door langdurig ontstoken slijmvlies. De buis van Eustachius werkt hierdoor niet optimaal waardoor het vocht in het middenoor niet weg kan.

Mag ik met oorontsteking vliegen?

U mag vliegen met een externe oorontsteking. Zodra er sprake is van serieuze otitis, een etterende oorontsteking of chronische otitis mag er niet gevlogen worden. Twijfelt u of u een oorontsteking heeft? Raadpleeg altijd een arts.

Indien er sprake is van een middenoorontsteking, is het advies om twee weken na de behandeling pas te vliegen. Bij serieuze otitis wordt een vliegreis afgeraden omdat het niet mogelijk is om de druk te compenseren. De druk kan namelijk niet ontsnappen, waardoor de pijn alleen maar erger wordt.

Zoals we eerder in het artikel al beschreven, is het wel mogelijk om te vliegen met een externe oorontsteking. Dit komt doordat bij deze ontsteking het drukverschil binnenin het oor gecompenseerd kan worden.

Reizen in een vliegtuig kan oorontstekingsklachten verergeren. Raadpleeg dus te alle tijden een arts en vraag om een medische verklaring indien nodig.

Is het gevaarlijk om met oorontsteking te vliegen?

Het verschil in druk tijdens het vliegen is mogelijk een gevaar als u met een oorontsteking besluit te gaan. De drukveranderingen in de cabine leiden namelijk tot een disbalans tussen de luchtdruk in het middenoor en de buitenste druk. De luchtdruk in de cabine neemt namelijk af tijdens het opstijgen en weer toe tijdens het dalen.

Normaal gesproken houdt de buis van Eustachius het verschil in luchtdruk in evenwicht. Echter, zit bij een oorontsteking de buis van Eustachius dicht, waardoor het oor niet kan reageren op het drukverschil. Dit gaat vaak gepaard met pijn en ongemak. Er bestaat zelfs een risico dat het trommelvlies scheurt.

Vooral kinderen met een middenoorontsteking lopen een groter risico op problemen. Bij hen is de buis van Eustachius namelijk nog smal, waardoor deze sneller verstopt raakt. Ook ligt deze buis vaak horizontaler dan bij volwassenen, waardoor de drukverschillen moeilijker op te vangen zijn.

Barotrauma door vliegen met een oorontsteking

Barotrauma is letsel wat veroorzaakt wordt door drukverschillen tussen de binnen- en buitenkant van het lichaam. Het veranderen van de druk kan leiden tot schade aan weefsels en organen. Cellen in het oor kunnen bijvoorbeeld beschadigen en het trommelvlies kan zelfs scheuren. Tijdens het vliegen kan dit dus optreden als gevolg van de drukveranderingen in de vliegtuigcabine.

Het veranderen van de luchtdruk ervaart u niet alleen in het vliegtuig, maar bijvoorbeeld ook als u gaat duiken. Hiervoor geldt hetzelfde principe: last van oorontsteking? Dan is het af te raden om te duiken. Bent u trouwens geïnteresseerd in meer info over duiken en vliegen? Lees ons blog!

Terug naar barotrauma. Mensen met oorontsteking hebben dus een verhoogd risico op barotrauma tijdens het vliegen. Dit komt doordat de buis van Eustachius niet goed functioneert bij deze mensen en de druk in het middenoor niet gereguleerd kan worden.

De druk in het middenoor kan te hoog worden, wat kan leiden tot barotrauma. Dit kan gepaard gaan met pijn, ongemak, een gevoel van volheid in het oor, gehoorverlies, duizeligheid of zelfs beschadiging van het trommelvlies.

Wat te doen tegen oorontsteking tijdens de vliegreis?

Om de effecten van een oorontsteking tijdens het vliegen te verminderen en de kans op barotrauma te verkleinen, kunnen een aantal voorzorgsmaatregelen getroffen worden:

1. Neusspray: het gebruik van neusspray verbetert de doorgang van de buis van Eustachius. Lucht kan dan weer vrijuit circuleren waardoor de druk in het middenoor kan worden gereguleerd. Het beste is om de neusspray ongeveer 30 minuten voor het opstijgen en landen te gebruiken. Op deze manier krijgt de spray de tijd om te werken en de buis van Eustachius te openen.

2. Kauwgom: het kauwen van kauwgom (of ander eten, zie mag je eten meenemen in het vliegtuig?) helpt bij het openen van de buis van Eustachius.

3. Slikken of gapen: daarnaast kunnen slikken en gapen ook helpen om de buis van Eustachius te openen, waardoor het verschil in druk tussen de cabine en het middenoor wordt opgelost.

4. Gebruik oordopjes: oordopjes kunnen helpen om de drukveranderingen te verminderen. Lees hier meer over in ons blog: zijn oordopjes in het vliegtuig aan te raden?

Oorontsteking op vakantie

Als u een oorontsteking op vakantie krijgt, betekent het niet dat u perse niet mag vliegen. Dit hangt af van verschillende factoren, namelijk: de ernst, de symptomen en het advies van de arts.

In sommige gevallen kan het veilig zijn om terug naar huis te vliegen als de ontsteking mild is en goed reageert op de behandeling. U mag echter niet terugvliegen wanneer de oorontsteking ernstiger is of als uw arts van mening is dat vliegen een risico vormt. U zult dan uw reis moeten verlengen of met alternatieve vervoersmiddelen naar huis moeten gaan.

Een zijn een aantal dingen die u kunt doen op moment dat u last krijgt van oorontsteking op vakantie:

1. Raadpleeg een arts: zoek zo snel mogelijk medische hulp. Een arts kan u de juiste behandeling geven om de symptomen te verlichten en het genezingsproces te versnellen.

2. Neem contact op met uw reisverzekering: bespreek samen met de verzekering of zij medische hulp in het buitenland dekken en of ze u kunnen helpen bij het vinden van medische zorg. Daarnaast kunnen zij u ook ondersteunen in het regelen van vervoer naar huis, mocht dat nodig zijn.

3. Overleg met de luchtvaartmaatschappij: sommige luchtvaartmaatschappijen hebben beleid voor noodgevallen of medische omstandigheden. Hierdoor kunt u in sommige gevallen helpen bij het wijzigen van uw vlucht zonder extra kosten.

4. Voorzorgsmaatregelen tijdens de vlucht: zorg ervoor dat u kauwgom kauwt tijdens de vlucht, dat u blijft slikken en snuit zachtjes uw neus om de druk in uw oren te reguleren.

Bang voor uw oren tijdens de vlucht? - Angsthelden helpt!

Ondanks dat u na het lezen van deze blog weet wat u kunt doen als u gaat vliegen met een oorontsteking, kan het zijn dat u alsnog stress ervaart bij uw aankomende vliegreis. Angsthelden geeft met vliegangst ervaringsdeskundigen verschillende vliegangst cursussen. We maken een compleet plan waarmee u gerust het vliegtuig in kunt stappen. Bent u benieuwd welke vliegangst cursus voor u geschikt is? Bekijk hieronder ons aanbod of neem contact op.

Turbo Training

In enkele uren een plan om uw vliegangst onder ogen te komen.

Sky Support

Voorbereidende Turbo training en een korte begeleide retourvlucht. 

Wat past bij mij?

Neem geheel vrijblijvend contact op met onze assistente Joy.

Veelgestelde vragen

U mag vliegen met een externe oorontsteking. Als er sprake is van serieuze otitis, etterende oorontsteking of chronische otitis, mag u niet vliegen. In dat geval dien u een medische verklaring aan te vragen bij uw arts.

Oorontsteking ontstaat door oorsmeer, geïnfecteerd eczeem of een bacteriële infectie.

U mag vliegen met een externe oorontsteking. Zodra er sprake is van serieuze otitis, een etterende oorontsteking of chronische otitis, mag er niet gevlogen worden.

Pijn en ongemak, maar ook het risico op het scheuren van het trommelvlies door het verschil in druk maakt het gevaarlijk om met een oorontsteking te vliegen. Dit risico is voor kinderen nog groter, omdat de buis van Eustachius bij hen nog smal en horizontaal is.

Gebruik neusspray, kauw op kauwgom of ander eten, zorg ervoor dat u blijft slikken of gapen en maak gebruik van oordopjes.

Dit is letsel aan het oor door een te hoge druk in het middenoor. Dit gaat gepaard met pijn, ongemak, een gevoel van volheid in het oor, gehoorverlies, duizeligheid of zelfs beschadiging van het trommelvlies.

De ernst, de symptomen en het advies van de arts bepalen of u terug mag vliegen.

Een arts raadplegen, contact opnemen met uw reisverzekering, overleggen met de luchtvaartmaatschappij en u kunt voorzorgsmaatregelen nemen tijdens de vlucht.