Wat is het grootste vliegtuig ter wereld?

Een vliegtuig met een omvang zo groot als een voetbalveld van neus tot staart en van vleugel tot vleugel. Kunt u het zich voorstellen? Een balletje trappen was helaas niet mogelijk op de rug van het vliegtuig, maar het grootste vliegtuig ter wereld kon zonder problemen een space shuttle vervoeren.

De Antonov An-225 Mriya, een vliegtuig van Oekraïense bodem, was het grootste vrachtvliegtuig ter wereld. Het is vliegtuig is helaas verwoest tijdens een Russische aanval op Oekraïne in 2022. Er zijn echter wel plannen om het toestel in de toekomst opnieuw te bouwen.

Het vliegtuig staat met 240 records in het Guiness Book of Record. Verder was het naast het grootste vliegtuig ter wereld ook het zwaarste vliegtuig ter wereld. Daarnaast vervoerde het ook enkele van de zwaarste objecten ooit, waaronder verschillende tanks en generatoren voor een energiecentrale.

Last van vliegangst? Angsthelden helpt!

Waarvoor werd het grootste vliegtuig ter wereld gebouwd?

De belangrijkste reden waarvoor het vliegtuig werd gebouwd is het vervoeren van zware ladingen. Een van de meest bekende transporten van het vliegtuig was het transporteren van de Buran, het Russische equivalent van de Amerikaanse space shuttle. Dit transport was belangrijk om de Russen te helpen in de race to space. 

De Buran moest naar het lanceerplatform in Baikonur gebracht worden. Daarom is Antonov Airlines ingeschakeld om een vliegtuig te bouwen dat zou worden gebruikt als transportmiddel voor het sovjet ruimtevaartprogramma. Zie hieronder hoe de Buran uiteindelijk op de rug van An-225 werd vervoerd naar Baikonur.

grootste vliegtuig ter wereld

(Bron: Airliners.net)

De An-225 vloog voor het eerst op 21 december 1988. Na kort gebruikt te zijn voor het sovjet ruimtevaartprogramma, komt het vliegtuig in 1991 op het zogeheten vliegtuigkerkhof terecht. Vervolgens is het toestel tot aan de eeuwwisseling niet meer gebruikt. 

Het vliegtuig heeft tal van zware ladingen vervoerd, waaronder: windturbines, trein locomotieven en zelfs meerdere zware generatoren. Dankzij haar enorme laadruimte en uitzonderlijke draagvermogen, werd de Mriya onmisbaar voor het vervoer van buitengewoon grote en zware vracht die niet door andere vliegtuigen kon worden vervoerd.

Het toestel heeft de hele wereld over gevlogen, waarbij het vracht vervoerde wat men nooit voor mogelijk hield. Het vliegtuig werd met name gebruikt voor het vervoer van militaire vracht en medische spullen.

Tijdens de coronapandemie wist het vliegtuig nogmaals een record op haar naam te zetten. In die tijd heeft het toestel namelijk een vracht van meer dan 100 ton aan medicijnen, testen, maskers en andere beschermende uitrusting van China naar Polen vervoerd.

Wat zijn de afmetingen en het laadvermogen van de An-225?

De An-225 Mriya had indrukwekkende afmetingen. Met een lengte van 84 meter, een spanwijdte van 88,4 meter en een hoogte van 18,1 meter was het een reusachtig toestel. Het vleugeloppervlakte bedroeg daarnaast maar liefst 905 vierkante meter.

Het reusachtige vliegtuig woog zonder belading ongeveer 285.000 kilogram en had een laadvermogen van meer dan 250 ton. Om deze vrachtruimte optimaal te benutten, moest de bemanning vanuit de vrachtruimte naar de cockpit te klimmen. Het toestel had een vliegbereik van 4000 kilometer als het maximaal beladen was. Zonder belading was het vliegbereik 15.400 kilometer. Waarbij een vlieghoogte van 11.000 meter de maximale hoogte was.

Naast haar indrukwekkende afmetingen en prestaties heeft het toestel een iconische status in de wereld van de luchtvaart. Het vliegtuig had trouwe fans over de hele wereld en trok altijd veel bekijks op vliegvelden waar het toestel naartoe kwam.

Hoe snel vloog het grootste vliegtuig ter wereld?

Met haar 6 D-18T turbofanmotoren, die elk een stuwkracht leveren van 23.400 kgf (230 kN), kon de An-225 een kruissnelheid van 800 kilometer per uur bereiken. De maximale snelheid van het vliegtuig lag echter iets hoger met ongeveer 850 kilometer per uur. Eerder schreven wij al meer over de snelheid van een vliegtuig in ons blog: hoe snel vliegt een vliegtuig?

Bij een onbeladen vlucht gebruikte het toestel 15,9 ton aan brandstof per uur en kon daarmee zo’n 18 uur vliegen. Als het vliegtuig maximaal beladen was, moest het om de 2 uur tanken. De cockpit van de An-225 bood plaats aan een bemanning van zes personen, waaronder: twee piloten, een navigator, radio-operateur en twee vluchtingenieurs.

Hoe is het grootste vliegtuig ter wereld verwoest?

Toen de Russen in 2022 Oekraïne binnenvielen is er een tweedaagse slag geweest om het vliegveld van Hostomel in omgeving Kiev. Dit vliegveld was van strategisch belang voor de Russen omdat het zo’n 10 kilometer van Kiev vandaan ligt. De An-225 was op dat moment in reparatie op het vliegveld, waardoor het onmogelijk bleek om het toestel op tijd in veiligheid te brengen.

Tijdens de invasie is het vliegveld namelijk door Russische parachutisten aangevallen. Helaas bleef het niet bij deze aanval, maar werd ook de hangar waar de An-225 stond geraakt door een Russisch bombardement. Hierdoor is het vliegtuig zwaar beschadigd geraakt.

grootste vliegtuig ter wereld

(Foto: Oleksii Samsonov)

Het einde voor de An-225 Mriya zou u denken, maar dit is hoogstwaarschijnlijk niet het laatste wat u over het toestel hoort. In de tijd dat Antonov Airlines aan de bouw bezig was van de originele Mriya, is namelijk ook de bouw van een tweede toestel gestart.

Aan de rand van Kiev, ergens tussen de Nyvky en Sviatoshyn metrostations van de stad, stond een saai industrieel gebouw waar u duizend keer langs zou kunnen rijden zonder te vermoeden dat het een groot geheim bewaarde. Namelijk het grootste vliegtuig ter wereld dat nooit is afgemaakt.

De Oekraïense overheid heeft een officieel statement gemaakt dat het verwoeste vliegtuig zal worden hersteld. Hierbij gaven zij tevens aan er alles aan te zullen doen dat dit op de kosten van de bezetter zal gebeuren. Het vliegtuig zal opnieuw worden opgebouwd met de onvoltooide romp en vleugels van het tweede toestel. Vervolgens wordt dit aangevuld met de onbeschadigde onderdelen van het gebombardeerde toestel. 

De restauratie gaat naar schatting zo’n 5 jaar duren en wordt gedaan op een geheime locatie. De kosten hiervan kunnen naar schatting oplopen tot zo’n 3 biljoen dollar.

Last van vliegangst? - Angsthelden helpt!

Angsthelden geeft met vliegangst ervaringsdeskundigen verschillende vliegangst cursussen. We maken een compleet plan waarmee u gerust het vliegtuig in kunt stappen. Bent u benieuwd welke vliegangst cursus voor u geschikt is? Bekijk hieronder ons aanbod of neem contact op.

Turbo Training

In enkele uren een plan om uw vliegangst onder ogen te komen.

Sky Support

Voorbereidende Turbo training en een korte begeleide retourvlucht. 

Wat past bij mij?

Neem geheel vrijblijvend contact op met onze assistente Joy.

Veelgestelde vragen

Het grootste vliegtuig ter wereld was de Antonov An-225 Mriya.

De belangrijkste reden waarvoor het vliegtuig werd gebouwd is het vervoeren van zware ladingen.

Een lengte van 84 meter, een spanwijdte van 88,4 meter een een hoogte van 18.1 meter.

De maximale snelheid bedroeg 850 kilometer per uur.

Het vliegtuig is verwoest door de Russische invasie in Oekraïne in 2022.