Zijn oordopjes in het vliegtuig aan te raden?

Naast dat vliegen een geweldig ervaring is, kan vliegen ook gepaard gaan met ongemakken zoals lawaai en veranderingen van luchtdruk. Dit kan mogelijk problemen veroorzaken in de oren. Gebruik maken van oordopjes tijdens het vliegen kan hiervoor een uitkomst zijn.

Oordopjes helpen oorpijn te voorkomen door de druk in het middenoor te reguleren. Daarnaast zijn oordopjes ook aan te raden tegen geluidsoverlast van andere passagiers of vliegtuigmotoren bijvoorbeeld.

Wij vertellen je in deze blog alles over het gebruik van oordopjes in het vliegtuig. Na het lezen van deze blog weet jij of het gebruik van oordopjes voor jou een uitkomst kan bieden.

Last van vliegangst? Angsthelden helpt!

Oordopjes vliegtuig; waarom krijg je last van je oren in het vliegtuig?

Oorpijn in het vliegtuig ontstaat door de drukveranderingen in de cabine. Het vliegtuig is er op gemaakt om drukverschillen zoveel mogelijk op te vangen, maar het is niet mogelijk om de luchtdruk continue gelijkmatig te houden. Dit verschil in luchtdruk ervaar je zowel tijdens het stijgen als tijdens het dalen. Dit voel je met name in je oren.

Het middenoor is verbonden met de achterkant van de neus door middel van de buis van Eustachius. Normaal gesproken zorgt de buis ervoor dat de luchtdruk aan beide kanten van het trommelvlies gelijk blijft. Echter, kunnen de drukveranderingen tijdens het vliegen tot een disbalans leiden tussen de luchtdruk in het middenoor en de buitenste druk.

Tijdens het opstijgen stijgt het vliegtuig snel naar een hoge hoogte, waardoor de luchtdruk in de cabine afneemt. Tijdens het landen daalt het vliegtuig weer naar lagere hoogtes, waardoor de luchtdruk toeneemt. Deze drukveranderingen kunnen tot een disbalans leiden tussen de luchtdruk in het middenoor en de buitenste druk, wat kan resulteren in oorpijn.

De pijn die je hierbij ervaart, varieert tussen een mild ongemak en een scherpe en stekende pijn. Andere symptomen kunnen zijn: een verstopt gevoel in de oren, een gevoel van volheid, oorsuizen, duizeligheid of zelfs evenwichtsproblemen.

Wat zijn andere oorzaken van oorpijn in het vliegtuig?

Kleine kinderen kunnen sneller last ervaren van oorpijn tijdens het vliegen, omdat de ligging van de buis van Eustachius nog in ontwikkeling is. Deze buis ligt horizontaler dan bij volwassenen, waardoor de noodzakelijke luchtstroom om drukverschillen op te vangen, minder goed op gang komt. Het geven van de fles tijdens het dalen kan helpen om deze pijn te verminderen.

Andere oorzaken van oorpijn in het vliegtuig zijn verkoudheid of (hooi)koorts. In die gevallen kan de buis van Eustachius verstopt komen te zitten. Hierdoor gaat het verplaatsen van de lucht langzamer of zelfs helemaal niet meer. Resultaat hiervan is dat de druk op het trommelvlies toeneemt, waardoor de oorpijn langer duurt dan normaal.

Oordopjes vliegtuig; Wat kun je doen tegen oorpijn in het vliegtuig?

  1. Slikken, gapen of kauwen: dit opent de buis van Eustachius, waardoor het verschil in druk tussen de cabine en het middenoor wordt opgelost.
  2. Valsalva manoeuvre: de druk in de neus-keelholte verhogen door uit te ademen, waarbij je de mond en neus dicht houd. Op deze manier wordt de lucht niet uitgeademd, maar komt het terecht in de buis van Eustachius en zullen je oren ploppen.
  3. Neusspray: zodra je een halfuur voor het opstijgen of landen een ontzwellende neusspray of -druppels gebruikt, ontzwel je het slijmvlieg rond de buis van Eustachius.
  4. Oordoppen: deze bieden naast comfort ook hulp bij drukregulatie en bescherming tegen gehoorschade.
  5. Plastic bekertjes: volgens het filmpje van Tiktokker Charlotte Stanley, zou het gebruik van bekertjes en hete papieren doekjes ervoor zorgen dat je van de oorpijn afkomt. Deze video is nu al bijna 1 miljoen keer bekeken en veel kijkers bevestigen dat deze methode inderdaad werkt.

Waarom zou ik oordopjes in het vliegtuig gebruiken?

Oordopjes in het vliegtuig zorgen ervoor dat je geen last hebt van drukverschil en pijn in in de oren. Dit komt omdat de druk op het trommelvlies wordt gereguleerd door de oordoppen. Dit gebeurt doormiddel van speciale filters. Deze filters zorgen voor een geleidelijk en constant drukevenwicht tussen de lucht en het middenoor.

Oordopjes zorgen daarnaast voor een lichte demping van het omgevingsgeluid. Je kunt nog prima een gesprek voeren of luisteren wat er in de omgeving gebeurt. Echter, het geluid wordt van de loeiende motoren of andere passagiers weldegelijk gedempt. Geluidsdemping is niet het hoofdzakelijke doel van het gebruik van oordopjes, daardoor zorgen deze oordoppen voor minder demping dan speciaal daarvoor gemaakte oordopjes.

Welke oordopjes zijn er voor vliegtuigen?

  1. Schuimrubberen oordopjes: dit is de meest voorkomende en goedkoopste optie. Deze oordoppen zijn gemaakt van zacht, samengedrukt schuimrubber. Dit schuim past zich aan de vorm van je oor aan. Deze oordoppen bieden daarnaast een redelijke geluidsdemping en zijn comfortabel te dragen tijden korte vluchten.
  2. Siliconen oordopjes: deze oordopjes zijn langdurig bruikbaar omdat deze makkelijk schoongemaakt kunnen worden. Deze oordopjes zitten comfortabel en hebben een goede geluidsdemping.
  3. Op maat gemaakte oordopjes: deze oordoppen bieden door de nauwsluitende pasvorm maximale geluidsdemping. Dit is een duurdere oplossing.
  4. Oordoppen met drukregulatie: deze oordopjes zijn speciaal ontworpen voor drukregulatie tijdens het opstijgen en dalen. Deze oordoppen zijn voorzien van kleine openingen en filters waardoor de luchtdruk in het oor geleidelijk wordt verdeeld. Dit voorkomt pijn in de oren.
  5. Ruisonderdrukkende oordoppen: dit zijn oordoppen die vooral hun effectiviteit bieden tijdens lawaaierige vluchten. Deze oordoppen zijn namelijk geavanceerd en maken gebruik van actieve ruisonderdrukking om omgevingsgeluiden te detecteren en te neutraliseren.

Relaxt op reis met het vliegtuig? - Angsthelden helpt!

Ondanks dat je na het lezen van deze blog weet hoe oordopjes hulp kunnen bieden in het vliegtuig, kan het zijn dat je alsnog stress ervaart bij je aankomende vliegreis.  Angsthelden geeft met vliegangst ervaringsdeskundige verschillende vliegangst cursussen. We maken een compleet plan waarmee je gerust het vliegtuig in kunt stappen. Ben je benieuwd welke vliegangst cursus voor jouw geschikt is? Bekijk hieronder ons aanbod of neem contact op.

Turbo Training

In enkele uren een plan om jouw vliegangst onder ogen te komen.

Sky Support

Voorbereidende Turbo training en een korte begeleide retourvlucht.

Wat past bij mij?

Neem geheel vrijblijvend contact op met onze assistente Joy

Veelgestelde vragen

Oordopjes helpen oorpijn te voorkomen door de druk in het middenoor te reguleren. Daarnaast zijn oordopjes ook aan te raden tegen geluidsoverlast van andere passagiers of vliegtuigmotoren bijvoorbeeld.

Oorpijn in het vliegtuig ontstaat door drukveranderingen in de cabine.

Verkoudheid of (hooi)koorts kunnen andere oorzaken zijn van oorpijn in het vliegtuig. Daarnaast kunnen kleine kinderen ook meer pijn ervaren vanwege een onontwikkelde buis van Eustachius.

Het klaren van de oren of oordopjes kunnen helpen. Daarnaast kan slikken, gapen of kauwen ook helpen om oorpijn te verminderen. Tot slot kun je overwegen om neusspray te gebruiken.

Oordopjes zorgen ervoor dat je geen last hebt van drukverschil in het vliegtuig. Daarnaast geven oordopjes een lichte demping van omgevingsgeluiden.

Schuimrubberen oordopjes, siliconen oordopjes, op maat gemaakte oordopjes, oordoppen met drukregulatie en ruisonderdrukkende oordoppen.

Op maat gemaakte oordoppen bieden de beste geluidsdemping

Nee, deze oortjes zijn niet specifiek ontworpen om oorpijn te verlichten tijden het vliegen. Deze oortjes bieden geen drukregulatie en zijn vooral bedoeld voor entertainment.

Nee, niet iedereen heeft hier last van. De mate van oorpijn is sowieso per persoon verschillend. Dit is afhankelijk van de bouw van het oor, de algehele gezondheid en ook de buis van Eustachius heeft hier invloed op.