Overstappen vliegtuig; hoe werkt dat?

Overstappen van het ene vervoersmiddel naar het andere is vaak een simpele handeling. Echter, kan dit voor sommige mensen stressvol zijn als het om overstappen van vliegtuigen gaat. Hoe werkt het overstappen van vliegtuigen nou eigenlijk precies? Wij vertellen je meer in deze blog.

Hoe een overstap eruit ziet hangt af van de soort stop. Bij een tussenstop kun je in het vliegtuig blijven zitten, bij een overstap verlaat je het vliegtuig om kort daarna in een ander vliegtuig te stappen en bij een stopover heb je minimaal 24 uur tot je volgende vlucht. In dat geval verlaat je het vliegveld doorgaans.

In deze blog leggen we de soorten overstappen en de daarbij horende handelingen aan je uit. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe dit in zijn werk gaat en kun jij vol vertrouwen naar het vliegveld.

Last van vliegangst? Angsthelden helpt!

Welke verschillende soorten stops en overstappen zijn er?

De eerste stop die we in deze blog behandelen is de tussenstop. Deze tussenstop, ook wel tussenlanding genoemd, is een extra stop op een andere luchthaven voordat de eindbestemming wordt bereikt. Maatschappijen maken gebruik van tussenstops wegens kostenbesparingen en CO2-reductie. Het fijne bij deze stop is dat je meestal in het vliegtuig kunt blijven zitten. Niet nodig om je druk te maken over overstappen dus!

Dan hebben we de reguliere overstap. Bij deze overstap verlaat je het vliegtuig en stap je over in een ander vliegtuig. Gelukkig hoef je hierbij meestal niet opnieuw door de security. Het kan zijn dat de volgende vlucht door een andere luchtvaartmaatschappij wordt uitgevoerd, onder een ander vluchtnummer. Dit is heel gebruikelijk in de luchtvaart.

Om ervoor te zorgen dat iedereen genoeg tijd heeft om de volgende vlucht te halen, is de MCT in het leven geroepen. Dit staat voor ”Minimum Connection Time”, oftewel: de minimale tijd die iemand nodig heeft om de aansluitende vlucht te halen. De MCT hangt af van de luchthaven, de maatschappij, maar ook de aansluitende verbinding.

Hieronder een aantal voorbeelden van de ”Minimum Connection Time” op verschillende luchthavens:

 • London Heathrow Airport: 60 minuten
 • Düsseldorf Airport: 45 minuten
 • Amsterdam Airport Schiphol: 40 minuten

Moet ik inchecken bij een overstap en waar blijft mijn bagage?

Zodra je vliegtickets boekt, zie je eigenlijk al direct of er sprake is van één of meerdere tussenstops/overstappen bij jouw vlucht. Op de luchthaven word je bij het inchecken nogmaals op eventuele tussenstops/overstappen gewezen om problemen te voorkomen.

Indien de overstaptijd korter is dan 24 uur, wordt de bagage direct doorgestuurd naar de eindbestemming. Het luchthavenpersoneel zorgt ervoor dat jouw bagage aan boord zal zijn van de volgende vlucht. Via het bagagelabel wat aan jouw koffer hangt, weet het personeel precies waar jouw koffer naartoe moet. Hierdoor hoef jij nergens meer naar om te kijken. Handig toch?!

In sommige gevallen moet je zelf de bagage van de bagageband halen en opnieuw inchecken bij de volgende maatschappij. Dit wordt een indirecte overstap of overstap met bagagewissel genoemd. Dit komt vooral voor bij budget airlines. Als je zelf actie moet ondernemen op de luchthaven, wordt dit duidelijk aangegeven wanneer je incheckt.

Wel of niet hoeven inchecken bij een overstap is afhankelijk van factoren als de duur van de overstaptijd, het type overstap en de luchthavenregels. Doorgaans kun je de volgende regels aanhouden:

 • Korte overstaptijd (<24 uur): wanneer de overstaptijd korter is dan 24 uur en je binnen dezelfde luchthaven blijft, hoef je vaak niet opnieuw in te checken en wordt je bagage doorgestuurd naar de eindbestemming.
 • Lange overstap: wanneer de overstaptijd langer dan 24 uur is, kan het zijn dat je opnieuw moet inchecken. Volg dan op de luchthaven de borden ”Transit” of ”Connecting Flights”.
 • Internationale overstap: mogelijk moet je door de immigratiecontrole, dit is afhankelijk van de regels van het land waarin je overstapt. Het kan zijn dat je je bagage moet ophalen en opnieuw moet inchecken wanneer je dezelfde luchtvaartmaatschappij gebruikt. Dit wordt uiteraard vooraf netjes gecomunniceerd.

Hoe ziet een overstapproces eruit?

 1. Aankomst: nadat het vliegtuig is geland, word je verzocht om uit te stappen.
 2. Veiligheidscontrole: indien je op een internationale luchthaven of een bestemming aankomt waar de veiligheidsnormen verschillen, zul je opnieuw door de security moeten gaan.
 3. Bagageafhandeling: in de meeste gevallen word je bagage direct doorgestuurd naar de eindbestemming. In sommige gevallen moet je je bagage ophalen van de bagageband en opnieuw inchecken voor de volgende vlucht. Dit zal altijd duidelijk aan je worden verteld bij het inchecken voorafgaand aan de eerste vlucht.
 4. Gate: volg de borden naar de gate van jouw volgende vlucht.
 5. Boarding: zodra het personeel en het vliegtuig gereed zijn, worden alle passagiers verzocht om aan boord te gaan. Ready for take-off! 

Wat als ik mijn overstap mis?

Afhankelijk van de reden van de gemiste overstap, zijn er verschillende oplossingen toe te passen. Om de impact van de gemiste overstap te minimaliseren, is het van belang dat er snel wordt gehandeld. Het personeel van de luchthaven of de maatschappij kunnen je hierbij het best helpen.

Als de overstap niet gehaald wordt vanwege een vertraagde eerste vlucht, kun je je melden bij de balie van de betreffende maatschappij. Zij zijn verantwoordelijk voor het regelen van een vervangende vlucht. Het personeel van de maatschappij kan je adviseren over de oplossingen. Afhankelijk van de beschikbaarheid en de reden van de gemiste overstap, kan de maatschappij je omboeken naar de volgende beschikbare vlucht.

Om te voorkomen dat je een overstap mist kun je ervoor kiezen om een stoel vooraan het vliegtuig te selecteren. Wij vertellen je er meer over in ons artikel: wat is de beste plek in het vliegtuig?

Controleer ook altijd het beleid van de maatschappij en je reisverzekering rondom gemiste vluchten. Sommige maatschappijen bieden bijstand of compensatie, mits de overstap aan de maatschappij te wijten valt. Daarnaast dekken sommige verzekeringen de extra kosten als gevolg van de vertraging.

Hoe kun je overstappen voorkomen?

Allereerst kun je een overstap voorkomen door een directe vlucht te boeken. Vaak kun je bij het zoeken naar vluchten in het zoekfilter aanvinken dat je enkel directe vluchten wilt zien. Niet voor iedere bestemming zijn er directe vluchten beschikbaar. Doorgaans zijn grote steden met directe vluchten bereikbaar. Voor verre bestemmingen als Nieuw-Zeeland zul je te maken krijgen met minimaal 1 overstap.

Daarnaast kun je voor een centrale hub als reisbestemming kiezen. Dit zijn luchthaven die goed verbonden zijn met verschillende bestemmingen. Een hub dient als centraal punt om over te stappen naar andere bestemmingen. 

Innovaties en ontwikkelingen rondom overstappen

Dankzij technische innovaties zijn de vliegtuig overstappen enorm verbeterd. Luchthavens en maatschappijen hebben geïnvesteerd in geavanceerde systemen om het overstappen zo efficiënt mogelijk in te richten. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van data-analyse en AI. Door de actuele gegevens te analyseren kunnen maatschappijen op tijd anticiperen op mogelijk vertragingen.

Voorbeelden van oplossingen tegen mogelijke vertragingen zijn:

 • Aanpassen van gate-toewijzingen: hierbij wijst de luchthaven een gate toe aan een aankomende vlucht met vertraging i.p.v. aan een vertrekkende vlucht.
 • Efficiëntere veiligheidscontroles: geavanceerde beveiliging technologieën leiden tot snellere en effectievere controles, waardoor wachttijden voor passagiers verminderd worden.
 • Geavanceerde bagageverwerking: bagage afhandelingssystemen met geautomatiseerde sorteersystemen en tracking minimaliseren vertragingen. Daarnaast zorgen deze systemen voor een gelijktijdige aankomst van de bagage en de passagiers.

Daarnaast wordt biometrische technologie ingezet bij het overstappen om het inchecken en de veiligheidscontroles te stroomlijnen. Hierbij worden unieke onderdelen van het menselijk lichaam, zoals vingerafdrukken of gezichtskenmerken. De identiteit van de passagiers kan hierdoor snel en nauwkeurig worden geverifieerd. 

Zorgen over overstappen naar een ander vliegtuig? - Angsthelden helpt!

Ondanks dat je na het lezen van deze blog weet hoe overstappen naar een ander vliegtuig werkt, kan het zijn dat je alsnog stress ervaart bij je aankomende vliegreis.  Angsthelden geeft met vliegangst ervaringsdeskundige verschillende vliegangst cursussen. We maken een compleet plan waarmee je gerust het vliegtuig in kunt stappen. Ben je benieuwd welke vliegangst cursus voor jouw geschikt is? Bekijk hieronder ons aanbod of plan een gratis adviesgesprek in.

Turbo Training

In enkele uren een plan om jouw vliegangst onder ogen te komen.

Sky Support

Voorbereidende Turbo training en een korte begeleide retourvlucht. 

Wat past bij mij?

Plan een gratis adviesgesprek in met Joy voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Hoe een overstap eruit ziet hangt af van de soort stop. Bij een tussenstop kun je in het vliegtuig blijven zitten, bij een overstap verlaat je het vliegtuig om kort daarna in een ander vliegtuig te stappen en bij een stopover heb je minimaal 24 uur tot je volgende vlucht.

Er wordt gebruik gemaakt van tussenstops, overstappen naar andere vliegtuigen met een overstaptijd binnen een paar uur en langer dan 24 uur

Bij een korte overstaptijd minder dan 24 uur hoeft dit vaak niet, bij een lange overstaptijd van 24 uur of meer kan het zijn dat je wel opnieuw moet inchecken. Ook bij een internationale overstap kan het zijn dat je opnieuw moet inchecken.

Afhankelijk van de reden van de gemiste overstap, kan de desbetreffende maatschappij je verder helpen. Meld je aan de balie van de maatschappij, zij kunnen je adviseren over de mogelijkheden.

Door een directe vlucht te boeken of door te kiezen voor een centrale hub als reisbestemming.