Vliegen met een dreumes; hoe bereid ik me voor?

Vliegen met een dreumes vergt extra aandacht en voorbereiding. Dreumesen zijn namelijk gevoelig voor veranderingen in hun omgeving. Ze raken snel verveeld of zijn soms continue rusteloos, maar wat kun jij doen om dit te voorkomen? Wij vertellen je hier meer over in onze blog.

Hou voorafgaand aan de vlucht rekening met je stoel- en vluchtkeuze, verzamel alle benodigde documenten, maak een paklijst voor de bagage, neem geschikt speelgoed mee en neem contact op met de luchtvaartmaatschappij over de voorzieningen.

Na het lezen van deze blog weet jij precies hoe je de aankomende vlucht met jouw dreumes moet aanpakken. We reiken je namelijk voldoende tips aan om het vliegen met een dreumes zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Last van vliegangst? Angsthelden helpt!

Welke vlucht kan ik het best kiezen als ik met een dreumes vlieg?

Iedere dreumes is natuurlijk anders, hierdoor is er geen eenduidig antwoord te geven op de beste vlucht voor jouw dreumes. Er zijn wel een aantal factoren die je mee kunt nemen in de beslissing:

Kijk ten eerste naar het tijdstip van de dag waarop je dreumes het meest comfortabel is. Als je dreumes goed slaapt tijdens bepaalde uren, kan het handig zijn om een vlucht te kiezen tussen die tijden.

Je zou bijvoorbeeld kunnen kijken of er een dag- of nachtvlucht beschikbaar is. Het voordeel van een nachtvlucht is dat je kindje sneller in slaap zal vallen. Het is namelijk donker en iedereen slaapt. Ook krijgt je dreumes minder prikkels omdat het rustiger is.
Indien je besluit om voor een dagvlucht te gaan heeft je kindje meer vermaak. Daarnaast houd je andere mensen niet uit hun slaap als je dreumes geluid gemaakt met spelen bijvoorbeeld.

Daarnaast is het handig om te kijken naar het aantal tussenstops van de vlucht. Directe vluchten zijn natuurlijk fijner dan vluchten met overstappen. Minder onderbrekingen zorgen uiteraard voor minder stress en gedoe, wat de dreumes ten goede komt. Ben je trouwens benieuwd hoe overstappen in zijn werk gaat? Wij schreven er meer over in ons blog: overstappen vliegtuig; hoe werkt dat? 

Ten slot is het goed om rekening te houden met de voorzieningen van de luchtvaartmaatschappij. Hierdoor kun jij de meest geschikte vlucht selecteren voor jouw dreumes. Sommige maatschappijen bieden namelijk bijvoorbeeld wiegjes of entertainment opties aan.

Welke voorbereidingen moet ik treffen voordat ik met een dreumes ga vliegen?

Er zijn een aantal voorbereidingen die je moet treffen, om het voor jezelf en je dreumes gemakkelijker te maken tijdens de vlucht:
Zorg er allereerst voor dat je over alle benodigde documenten voor je dreumes beschikt, denk hierbij aan: een geldig paspoort/id en eventueel een vaccinatieboekje. Vraag deze documenten ruim op tijd aan, zodat je niet in de knoei komt met de tijd tot aan je vlucht.
Daarnaast is het aan te raden om een paklijst te maken met benodigdheden voor je dreumes. Zorg altijd voor voldoende voorraad om onverwachte situaties op te vangen.
Ook is het verstandig om vooraf te kijken naar de luchthavenfaciliteiten. Bekijk vast of er familiekamers of kindvriendelijke voorzieningen aanwezig zijn bijvoorbeeld.

Tot slot willen we je aanraden om alle vloeistoffen en potjes melkpoeder bij elkaar in één tasje te doen. Op die manier kun je snel en gemakkelijk door de veiligheidscontrole heen.

Wat moet ik meenemen in de handbagage als ik met een dreumes vlieg?

Het is handig om voorafgaand aan de vlucht een paklijst te maken. Op deze manier kun je de tas gestructureerd inpakken en zal je niet zo snel iets over het hoofd zien. Er zijn een aantal spullen die in ieder geval zeker niet mogen ontbreken op jouw paklijst:

 • Luiers;
 • Reservekleding voor de baby;
 • Reservekleding voor jezelf;
 • Speentjes;
 • Speelgoed; lees hier meer over in ons blog: wat is praktisch speelgoed voor in het vliegtuig?
 • Hydrofiele doeken;
 • Favoriete knuffel;
 • Babyvoeding;
 • Flesje of iets anders om op te sabbelen. Dit kan de pijn aan de oortjes verminderen.

Het is wel belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid bagage die je mee mag nemen voor je dreumes. Het verschilt namelijk wanneer hij of zij een eigen stoel heeft of op schoot zit. 

Voor een dreumes van 0-2 jaar, die een eigen stoel heeft, mag je het volgende gratis meenemen:
* 1 stuk handbagage van 40 x 30 x 20 cm. Deze dien je onder de stoel voor je te plaatsen;
* 1 ruimbagage stuk van max. 10 kg, denk hierbij voorbeeld aan een trolley of kinderwagen.

Indien een dreumes op schoot zit, mag je enkel 1 ruimbagage stuk meenemen van maximaal 10 kg. Je mag in dit geval geen aparte handbagage meenemen. Babyvoeding of een luiertas dienen overigens altijd in je eigen handbagage te worden gestopt.

Een buggy of kinderwagen mag vrijwel altijd gratis mee in het ruim van het vliegtuig. Deze dient dan vooraf ingecheckt te worden bij de balie. Dat geldt niet voor opvouwbare buggy’s, deze mogen namelijk vaak meegenomen worden tot aan de gate.

Tips voor vliegen met een dreumes op schoot: waar kun je het beste zitten?

Je kan ervoor kiezen om de dreumes gedurende de hele reis op schoot te nemen of om een eigen stoel te boeken voor je kleintje. Zodra jouw dreumes 2 jaar of ouder is, is het echter verplicht om een eigen stoel te boeken.

Indien je besluit om je dreumes op schoot te nemen, krijg je een verlengstuk van jouw riem. Op deze manier zit de dreumes veilig in de riem bij jou op schoot.

Als je kiest om een eigen stoel te nemen, ben je verplicht om een autostoel mee te nemen. Deze stoel mag maximaal 42 cm breed en 57 cm lang zijn. Daarnaast moet de stoel ook over een goedgekeurd merk beschikken. Op deze manier is de veiligheid gegarandeerd. Dat wilt natuurlijk iedereen!

Tijdens het opstijgen en het landen neem je de dreumes op schoot. Tijdens deze fases kan er namelijk druk op de oortjes van je dreumes komen. De dreumes snapt natuurlijk nog niet dat er gegaapt of geslikt moet worden om de pijn te verlichten. Geef de dreumes daarom een speentje of laat hem of haar drinken uit een beker met een rietje.

Zorg er verder altijd voor dat je op tijd incheckt, op deze manier ben je voorzien van de beste plaatsen in het vliegtuig en heeft je dreumes de tijd om te wennen. Wij schreven hier ook al eerder over in ons blog: wat is de beste plek in het vliegtuig?

Hoe vermaak ik mijn dreumes tijdens de vlucht?

Vliegen met een dreumes vergt nou eenmaal extra aandacht. Hij of zij zit waarschijnlijk niet stil, krijgt veel prikkels, is aan het jammeren en wilt vermaakt worden. Om je dreumes te sussen, moet je dus voldoende afleiding bij je hebben.

Hieronder een aantal voorbeelden waarmee je je dreumes zou kunnen vermaken:

 • iPad: dit is ideaal, want hiermee kun je verschillende dingen doen. Zo kun je een filmpje kijken, een spelletje doen en kleuren. Zorg ervoor dat de accu goed is opgeladen en download nieuwe spelletjes en filmpjes die de dreumes nog niet kent. 
 • Klein speelgoed:  zoals rijgspelletjes, vingerpoppetjes en voorleesboeken. Deze nemen weinig ruimte in, zijn heel licht en je kunt hier samen mee spelen.
 • Magnetisch tekenbord: dit is extra handig in het vliegtuig, kleurpotloden zijn namelijk niet zo handig in het vliegtuig omdat ze snel kunnen vallen. 

Heb jij last van vliegangst? - Angsthelden helpt!

Ondanks dat je na het lezen van deze blog weet hoe je met je dreumes kunt vliegen, kan het zijn dat je alsnog stress ervaart bij je aankomende vliegreis.  Angsthelden geeft met vliegangst ervaringsdeskundigen verschillende vliegangst cursussen. We maken een compleet plan waarmee je gerust het vliegtuig in kunt stappen. Ben je benieuwd welke vliegangst cursus voor jou geschikt is? Bekijk hieronder ons aanbod of plan een gratis adviesgesprek in.

Turbo Training

In enkele uren een plan om jouw vliegangst onder ogen te komen.

Sky Support

Voorbereidende Turbo training en een korte begeleide retourvlucht. 

Wat past bij mij?

Plan een gratis adviesgesprek in met Joy voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Maak voorafgaand een paklijst met alle spullen die je moet meenemen. De hoeveelheid en kosten voor de bagage van een dreumes verschillen wanneer je op schoot zit of een eigen stoel hebt.
Dit is per dreumes verschillend, maar er zijn wel een aantal factoren waarop je je overweging kunt baseren: denk aan het tijdstip van de dag waarop je dreumes het meest comfortabel is, kijk naar het aantal tussenstops van de vlucht en houd rekening met de voorzieningen van de luchtvaartmaatschappij.
Verzamel alle benodigde documenten voor je dreumes, bekijk de specifieke regels en richtlijnen van de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt, maak een paklijst met benodigdheden voor je dreumes, bekijk naar de luchthavenfaciliteiten en stop alle vloeistoffen en potjes melkpoeder bij elkaar in één tasje.

Je kunt de keuze maken om de dreumes op schoot te nemen of een eigen stoel te geven. Er zijn meerdere plekken waar je het beste kunt zitten in een vliegtuig: stoelen bij de nooduitgang, stoelen bij het raam, stoelen in de buurt van de keuken en stoelen bij het toilet.

Om je dreumes te sussen, moet je zijn voorzien van genoeg speelgoed om voor afleiding te kunnen zorgen. Voorbeelden van speelgoed zijn: een iPad, klein en licht speelgoed en een magnetisch tekenbord.

Het is toegestaan om met je dreumes op schoot te vliegen. Zodra de dreumes 2 jaar of ouder is, is het echter verplicht om een eigen stoel te boeken.