Vliegen na een operatie, wanneer mag dat?

Je hebt net een operatie achter de rug en er staat een vlucht op de planning. Wat nu? Vliegen na een operatie kan een uitdaging zijn, vooral als je herstellende bent van een ingrijpende ingreep.

Of je mag vliegen na een operatie hangt af van de soort operatie, de algemene gezondheidstoestand en het advies van je behandelend arts. Het risico op complicaties is namelijk groter na een zware operatie, wanneer er complicaties zijn opgetreden tijdens de operatie en wanneer je voor langere tijd immobiel bent geweest.

In deze blog geven wij alle informatie rondom vliegen na een operatie. Na het lezen van dit artikel weet jij precies wanneer je wel en niet mag vliegen na een operatie en wat voor complicaties dit met zich mee kan brengen. Dus lees vooral snel verder!

Last van vliegangst? Angsthelden helpt!

Wanneer mag je vliegen na een operatie?

Vliegen na een kleine chirurgische ingreep is zelden gevaarlijk. Hierbij geldt een klein risico. Vliegen na een zware operatie kan echter wel grote risico’s met zich meebrengen. Zo kunnen er infecties, trombose of bloedstolsels optreden.

Met name het luchtdrukverschil en de lage luchtvochtigheid kunnen voor uiteenlopende problemen zorgen. Het gebrek aan deskundige medische hulp en faciliteiten kunnen tot negatieve gevolgen leiden.

Bij een recente operatie is een medische verklaring vereist, ter bevestiging dat je in staat bent om te vliegen; een zogenaamde Fit-to-Fly-verklaring. Luchtvaartmaatschappijen vragen hiernaar omdat ze geen verantwoordelijkheid willen dragen voor een zieke reiziger.

Wanneer je mag vliegen na een operatie, hangt van de soort operatie af. Let op: onderstaande tabel is een indicatie en geen medisch advies. Raadpleeg altijd een arts voor jouw specifieke situatie.

vliegen na een operatie

Welke factoren zijn van belang om te vliegen na een operatie?

Ten eerste kunnen postoperatieve complicaties, zoals bijvoorbeeld trombose, een risico vormen voor een vlucht vanwege het langdurig zitten.

Ten tweede is de herstelperiode een belangrijke factor waarover nagedacht moet worden. Het lichaam heeft namelijk logischerwijs tijd nodig om te herstellen na een operatie. In sommige gevallen is het dan beter om nog niet te vliegen, aangezien vliegen best stressvol en vermoeiend kan zijn.

Daarnaast kan de luchtdruk en het zuurstofniveau een rol spelen op je comfort en gezondheid. Tijdens een vlucht kunnen namelijk veranderingen plaatsvinden in luchtdruk en zuurstofniveaus.

Verder loop je in een vliegtuigcabine makkelijker infecties op vanwege de nabijheid van andere passagiers. Dit kan een risico vormen als je nog herstellende bent van een operatie.

Last but not least: het advies van de behandelend arts. Het is aan te raden om het advies van de arts op te volgen. Zij kennen je medische geschiedenis en weten van de details van je operatie. Zij kunnen het beste beoordelen of het veilig voor je is om te vliegen.

Waar moet ik gaan zitten in het vliegtuig na een operatie?

Allereerst de stoelen aan het gangpad. Bij deze stoelen heb je gemakkelijker toegang tot het gangpad, zodat je kunt opstaan en bewegen tijdens de vlucht zonder andere passagiers te storen. Deze stoelen geven dus meer bewegingsvrijheid. Afhankelijk van het soort operatie kan dit een fijne optie zijn.

Een andere factor die van invloed kan zijn op je zitplaatskeuze is beenruimte. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kun je stoelen met meer beenruimte en comfort kiezen. Als je na je operatie meer ruimte nodig hebt om comfortabel te zitten, is dit ideaal.

Daarnaast is het ook raadzaam om te kijken of je stoel verstelbaar is. Hierdoor kun je je rugleuning aanpassen naar je voorkeur voor optimaal comfort. Gelukkig zijn tegenwoordig vrijwel alle stoelen in het vliegtuig aanpasbaar, maar kijk hier voor de zekerheid wel vooraf even naar.

Wat verder ook fijn kan zijn, zijn stoelen op de eerste rijen van het vliegtuig. Deze stoelen hebben vaak de meeste beenruimte aangezien er geen stoel voor je zit.

Om één van bovenstaande stoelen te bemachtigen is het handig om vooraf te reserveren. Hierdoor vergroot je je kans op de gewenste stoel. De beschikbaarheid van de stoelen kan variëren, afhankelijk van: de luchtvaartmaatschappij, het type vliegtuig en de bezettingsgraad van de vlucht. 

Meer weten over de beste plekken in het vliegtuig? Kijk eens naar ons blog; wat is de beste plek in het vliegtuig?

Tips voor het vliegen na een operatie:

1. Overleg met je arts: raadpleeg je arts voorafgaand aan de vlucht om te bepalen of je voldoende herstelt bent om te reizen. Artsen bepalen aan de hand van specifieke richtlijnen of het veilig is op basis van de gezondheidstoestand en type operatie.

2. Plan vooruit: boek je vlucht ruim van tevoren. Houd hierbij rekening met het reserveren van de voor jou geschikte stoel. Het kan raadzaam zijn om contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij over de beste stoelopties.

3. Draag comfortabele kleding: kies kleding die niet knelt en comfortabel is om langdurig te dragen. Dit kan helpen om ongemak tijdens de vlucht te verminderen. Maak het jezelf hierbij zo aantrekkelijk mogelijk.

4. Neem medicatie en medische benodigdheden mee: zorg ervoor dat je de voorgeschreven medicatie en medische verklaringen meeneemt in je handbagage.

5. Gebruik hulpmiddelen voor comfort: denk bijvoorbeeld aan een kussen of een dekentje, maar ook compressiekousen die de bloedcirculatie bevorderen en mogelijke zwellingen verminderen.

Zorgen over vliegen na een operatie? - Angsthelden helpt!

Ondanks dat je na het lezen van deze blog weet dat je (afhankelijk van je operatie) kunt vliegen, kan het zijn dat je alsnog stress ervaart bij je aankomende vliegreis.  Angsthelden geeft met vliegangst ervaringsdeskundige verschillende vliegangst cursussen. We maken een compleet plan waarmee je gerust het vliegtuig in kunt stappen. Ben je benieuwd welke vliegangst cursus voor jou geschikt is? Bekijk hieronder ons aanbod of plan een gratis adviesgesprek in.

Turbo Training

In enkele uren een plan om jouw vliegangst onder ogen te komen.

Sky Support

Voorbereidende Turbo training en een korte begeleide retourvlucht. 

Wat past bij mij?

Plan een gratis adviesgesprek in met Joy voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Of je mag vliegen na een operatie hangt af van de soort operatie, de algemene gezondheidstoestand en het advies van je behandelend arts. Het risico op complicaties is namelijk groter na een zware operatie, wanneer er complicaties zijn opgetreden tijdens de operatie en wanneer je voor langere tijd immobiel bent geweest.

Mogelijke postoperatieve complicaties, de herstelperiode, luchtdruk en zuurstofniveaus, infectierisico’s en het advies van de arts.  

Dit hangt af van de soort operatie. Met name extra ruimte kan fijn zijn na een operatie.

Bloedstolsels, infecties, wondgenezing & vochtophoping en pijn door drukverschillen en een vertraagd herstel.

Overleg met je arts, plan vooruit, draag comfortabele kleding, neem medicatie en medische verklaringen mee en gebruik hulpmiddelen voor comfort.