Waarom vliegtuigstand in het vliegtuig?

Tegenwoordig blijft iedereen het liefst 24/7 verbonden, maar laat dit nou net niet mogelijk zijn door de vliegtuigstand. Wat betekent deze functie eigenlijk en waarom moet deze aan in het vliegtuig? Wij zullen je hierover meer vertellen in dit blog

De vliegtuigstand is een instelling op je telefoon (of andere apparaten) die alle draadloze verbindingen uitschakelt. De vliegtuigstand moet worden ingeschakeld vanwege mogelijke interferentie met vliegtuigsystemen, navigatie, communicatie met luchtverkeersleiding en het waarborgen van de veiligheid.

In deze blog vertellen wij alle informatie over de vliegtuigstand en de noodzaak hiervan in het vliegtuig. Na het lezen van dit artikel weet jij wat deze functie inhoudt en waarom deze aan moet in het vliegtuig.

Last van vliegangst? Angsthelden helpt!

Wat is vliegtuigstand?

De vliegtuigstand is een instelling op je apparaat (zoals een telefoon) die alle draadloze verbindingen uitschakelt. Hierdoor kan je telefoon geen verbinding meer maken met de netwerk torens. Daardoor is het, in het geval van een telefoon, niet mogelijk om te bellen, sms’en en data te gebruiken. Apps waar geen netwerk-, of telefoonverbindingen voor nodig zijn, kun je blijven gebruiken. Je kunt dus nog steeds muziek blijven luisteren of filmpjes bekijken wanneer je deze gedownload hebt.

Vliegtuigstand is wat anders dan de functie ‘’niet storen’’. Hoewel deze functionaliteiten overlappende eigenschappen hebben, werken ze net iets anders. In het geval van niet storen maak je telefoon nog wel verbinding met het netwerk. De meldingen van berichten of belletjes worden alleen niet weergegeven. Als je telefoon in vliegtuigstand staat, maakt je toestel geen verbinding met het netwerk en krijg je ook geen meldingen binnen.

Je moet je vliegtuigstand aanzetten zodra het cabinepersoneel dit aangeeft. Deze modus houd je gedurende de hele vlucht aan. Zodra de deuren opengaan, kan de vliegtuigstand worden uitgeschakeld. Verder kan de vliegtuigstand ook handig zijn in andere situaties waar draadloze communicatie niet wenselijk is. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen of tijdens vergaderingen.

Vliegtuigstand in het vliegtuig inschakelen voor Apple- / Android telefoons

  1. Veeg van boven naar beneden over het scherm om het bedieningspaneel te openen;
  2. Klik op de knop (vliegtuig-icoon) ”vliegtuigmodus”;
  3. Zodra het icoontje geel/oranje gekleurd is, is de vliegtuigstand geactiveerd.

Waarom moet mijn apparaat op vliegtuigstand in het vliegtuig?

  1. Interferentie met vliegtuigsystemen: elektronische apparaten zenden elektromagnetische signalen uit die de gevoelige systemen van een vliegtuig kunnen verstoren. 
  2. GPS-navigatie: het gps-signaal is een relatief zwak signaal en daardoor gevoelig voor storingen en interferentie. Je telefoon kan zulke zwakke signalen in de cockpit verstoren, wanneer deze niet op vliegtuigstand staat. Dit signaal is cruciaal voor de navigatie, vooral tijdens het landen en stijgen.
  3. Communicatie met de luchtverkeersleiding: vliegtuigen gebruiken radiosignalen voor communicatie met de luchtverkeersleiding en andere vliegtuigen. Deze communicatie kan verstoord worden, wanneer de vliegtuigstand functie niet aanstaat. 
  4. Veiligheid: het is een voorzorgsmaatregel om de veiligheid en zekerheid van de vlucht te waarborgen. Potentiële risico’s worden voorkomen wanneer de vliegtuigstand wordt aangezet. Meer weten over veiligheid in een vliegtuig? Lees ons blog: is een vliegtuig veilig?

Mijn apparaat staat niet in vliegtuigstand in het vliegtuig. Is dat gevaarlijk?

Apparaten kunnen mogelijk de communicatie van vliegtuigen verstoren. Gelukkig hoef je je geen zogen te maken. Dit is niet gevaarlijk, maar vooral irritant voor de piloten.

Joris Melkert, directeur onderwijs van de Faculteit Luchtvaart – en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft, vertelt ‘’Er is geen verslag waaruit blijkt dat een vliegtuig is neergestort omdat iemand was vergeten zijn vliegtuigstand aan te zetten’’. Vliegtuigfabrikanten hebben gelukkig genoeg maatregelen getroffen om de cockpit te beschermen tegen ongewenste straling.

Tijdens de vlucht raak je buiten het bereik van de telefoontorens waar je telefoon constant verbinding mee zoekt. Je telefoon gaat dan een steeds sterker wordend elektrisch signaal afgeven, op zoek naar andere torens. Dit kan voor de piloot resulteren in een vervelend geluid in de koptelefoon. Het storende geluid van de telefoons ervaren piloten in een minimale hoeveelheid. Dit wordt vaak maar 1 of 2 keer gehoord in de 50 vluchten per maand.
De afstand tussen de cockpit en de telefoon heeft invloed op de mate van storing. Zo ervaren kleinere vliegtuigen met meer last dan grotere vliegtuigen. Tussen de cockpit en de passagiersruimte heb je vaak nog een aparte ruimte voor de crew, waardoor de signalen in grotere vliegtuigen worden afgezwakt.
Piloten zijn daarnaast ook voorbereid wanneer zij belangrijke informatie missen. Zij oefenen regelmatig met het verlies van alle communicatie en navigatie. Geen enkele reden tot paniek dus als je vergeet om je apparaat op vliegtuigstand te zetten.

Waarom vliegtuigstand in het vliegtuig; de technische ontwikkelingen

In de afgelopen 10 jaar is er veel vooruitgang geboekt, met name op het gebied van vliegtuigontwerp en veiligheid. De afscherming van vliegtuigsystemen tegen externe elektromagnetische interferentie is ook verbeterd. Hierdoor ontstaan er minder (communicatie)storingen in het vliegtuig.

Moderne vliegtuigen worden ontworpen en gebouwd met geavanceerde afschermingstechnologieën. De elektronische systemen aan boord worden dan beschermt tegen de inferentie van externe bronnen die tijdens de vlucht worden gebruikt. Op die manier blijft de operationele integriteit van het vliegtuig behouden.
Niet alleen de vliegtuigen, maar ook de elektronische apparaten hebben vooruitgang geboekt. Zij moeten voldoen aan strengere regelgeving en normen voor elektromagnetische compatibiliteit. Fabrikanten moeten ervoor zorgen dat ze voldoen aan internationale normen om de kans op interferentie met andere elektronische systemen tot een minimum te beperken.

Kan ik met vliegtuigstand in het vliegtuig mijn telefoon alsnog gebruiken?

Ondanks dat je je vliegtuigmodus hebt ingeschakeld, kun je nog wel Bluetooth en WiFi aanzetten. Sommige maatschappijen bieden zelfs WiFi aan tegen betaling. De prijs varieert daarbij tussen de €10,- à €50,- per vlucht. De prijs wordt bepaald door de vluchtduur en het gewenste aantal MB’s. Reis je businessclass? Dan zit het bij de prijs inbegrepen.
WiFi wordt aangeboden omdat dit een stuk minder signaal afgeeft en dus voor minder mogelijke storingen kan veroorzaken. Luchtvaartmaatschappijen laten vaak met een WiFi-symbooltje op je ticket of reserveringspagina zien of er wifi aan boord is.
Dankzij verbinding met een satelliet is het mogelijk om ook hoog in de lucht verbinding te maken met internet. De snelheid en kwaliteit van de WiFi kun je echter niet vergelijken met de verbinding op de grond. Dit is dan ook afhankelijk van de hoeveelheid verbonden passagiers en de afstand tussen het vliegtuig en de satelliet.
Mocht je geen gebruiken willen (of kunnen) maken van WiFi, bieden maatschappijen op de meeste intercontinentale vluchten ”inflight entertainment” aan. Via een scherm in de stoel voor je kun je kiezen uit diverse films, programma’s en muziek.

Zowel op vluchten binnen Europa al op intercontinentale vluchten, wordt WiFi aangeboden. Hieronder vind je een overzicht welke maatschappijen WiFi aanbieden en of dit tegen betaling is.

waarom vliegtuigstand in vliegtuig

Last van vliegangst? - Angsthelden helpt!

Ondanks dat je na het lezen van deze blog weet dat het geen kwaad kan als de vliegtuigstand niet is ingeschakkeld op alle apparaten. Toch kan het zijn dat je het alsnog spanned vindt om te vliegen. Misschien heb je zelf wel last van vliegangst. Daar kunnen wij je bij helpen! Angsthelden geeft met vliegangst ervaringsdeskundigen verschillende vliegangst cursussen. We maken een compleet plan waarmee je gerust het vliegtuig in kunt stappen. Ben je benieuwd welke vliegangst cursus voor jouw geschikt is? Bekijk hieronder ons aanbod of plan een gratis adviesgesprek in.

Turbo Training

In enkele uren een plan om jouw vliegangst onder ogen te komen.

Sky Support

Voorbereidende Turbo training en een korte begeleide retourvlucht. 

Wat past bij mij?

Plan een gratis adviesgesprek in met Joy voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Vliegtuigstand moet worden ingeschakeld vanwege mogelijke interferentie met vliegtuigsystemen, navigatie, communicatie met luchtverkeersleiding en het waarborgen van de veiligheid.

Vliegtuigstand is een instelling op je telefoon (of andere apparaten) die alle draadloze verbindingen uitschakelt.

Apparaten kunnen mogelijk de communicatie van vliegtuigen verstoren. Gelukkig hoef je je geen zogen te maken. Dit is niet gevaarlijk, maar vooral irritant voor de piloten.

Ondanks dat je  vliegtuigstand hebt ingeschakeld, kun je nog wel gebruik maken van Bluetooth en WiFi.

Sommige maatschappijen bieden WiFi (tegen betaling) aan. 

  1. Veeg van boven naar beneden over het scherm om het bedieningspaneel te openen;
  2. Klik op de knop (vliegtuig-icoon) ”vliegtuigstand”;
  3. Zodra het icoontje geel/oranje gekleurd is, is vliegtuigstand geactiveerd.