Wat is de beste plek in het vliegtuig?

Om je zo comfortabel mogelijk te voelen in een vliegtuig, wil je op de beste plek in het vliegtuig zitten. Met de juiste stoelkeuze zal de reis een stuk aangenamer voelen. Maar wat is nou eigenlijk de beste plek in het vliegtuig en hoe kun je dit plekje bemachtigen? Wij zullen je hierover meer vertellen in deze blog.

De beste plek in het vliegtuig is voor iedereen anders. Persoonlijke voorkeur op basis van individuele factoren als: het hebben van (vlieg)angst, lichaamsafmetingen en reisgezelschap spelen hier een belangrijke rol in.

In deze blog belichten wij de verschillende persoonlijke factoren rondom de beste plek in het vliegtuig. Na het lezen van dit artikel weet jij wat voor jou de beste plek is en hoe je deze kunt bemachtigen.

Last van vliegangst? Angsthelden helpt!

Waarom is voorin de beste plek in het vliegtuig?

Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur waar men in het vliegtuig wilt plaatsnemen. Over het algemeen wordt een stoel voorin verkozen boven een stoel achterin. Waarom is dat?

Je bent eerder aan de beurt met het eten en drinken tijdens de vlucht. De stewardessen beginnen voorin en eindigen achterin. Bovendien is de kans kleiner dat een product op is.

Voorin in het vliegtuig is het rustiger dan achterin het vliegtuig. Je bent namelijk verder verwijderd van de vliegtuigmotoren. Voor mensen die bang zijn om een paniekaanval te krijgen in het vliegtuig zijn deze rustige plekken aan te raden. We schreven al eerder over paniekaanvallen in het vliegtuig in ons blog: is een paniekaanval in het vliegtuig op te lossen?

Over het algemeen hebben stoelen voorin het vliegtuig meer beenruimte. Dit is aan te raden voor mensen die last hebben van claustrofobie. Tijdens de vlucht is er meer ruimte en zodra het vliegtuig geland is, kunnen ze als eerste het vliegtuig verlaten. Heb jij last van claustrofobie? Kijk dan eens naar ons blog: is claustrofobie in het vliegtuig op te lossen?

Verder is het fijn om het vliegtuig snel te kunnen verlaten als je moet overstappen.

Is de beste plek in het vliegtuig aan het raam, in het midden of aan het gangpad?

Een plek bij het raam wordt gekozen wanneer men graag van het uitzicht geniet of met het hoofd tegen de wand aan wil leunen om te slapen. Deze plek is over het algemeen niet aan te raden voor mensen die last hebben van claustrofobie.

Een stoel aan het gangpad is fijner voor mensen die bijvoorbeeld vaak naar het toilet moeten of graag de benen willen strekken. Deze plek is ook aan te raden voor lange personen.

Stoelen in het midden zijn vaak minder populair. Je ziet hier namelijk tussen andere mensen, je hebt minder bewegingsvrijheid en je kunt nergens tegen leunen. Echter, voor kinderen is deze stoel wel geschikt. Zij kunnen dan tussen hun ouders in zitten.

Wat is de beste plek in het vliegtuig? Verschillende situaties belicht:

wat is de beste plek in het vliegtuig

Wat is de beste plek in het vliegtuig voor mensen met vliegangst?

Er zijn verschillende vormen van vliegangst, hierover schreven wij al eerder in ons blog: wat is vliegangst? Aan de hand van de soort vliegangst zijn verschillende stoelen en plekken in het vliegtuig aan te raden. Hieronder een overzicht:

wat is de beste plek in het vliegtuig

Hoe zorg ik dat ik op de beste plek in het vliegtuig zit?

Kies je stoel tijdig: probeer meteen je stoel te selecteren zodra je de vlucht boekt. Bij veel maatschappijen is het mogelijk vooraf al de stoelen te kiezen. Meestal rekent de maatschappij hier wel extra kosten voor.

Gebruik stoelplattegronden: veel online boekingssites bieden plattegronden van vliegtuigen waarop je de stoelindeling kunt zien. Hierop kun je zien wat de beste plekken zijn.

Denk na over je voorkeuren: bedenk of je bijvoorbeeld liever aan het raam zit om van het uitzicht te genieten en te slapen. Of zit je liever aan het gangpad voor de bewegingsvrijheid en gemakkelijke toegang tot de toiletten? 

Vermijd lawaaierige plekken: probeer te voorkomen dat je in de buurt van de toiletten, keuken of motoren zit. Dit zijn plekken waar makkelijker geluidsoverlast kan ontstaan.

Check de zitcomfort: controleer of de stoel die je kiest voldoende comfort biedt voor de duur van de vlucht. Sommige stoelen hebben bijvoorbeeld beperkte beenruimte of kunnen niet volledig achterover leunen. 

Vraag naar de beschikbare stoelen bij het inchecken: als je niet vooraf kunt kiezen uit de beste stoelen bij het boeken, probeer dan tijdens het inchecken te vragen of er betere stoelen beschikbaar zijn. Soms worden betere stoelen pas op het laatste moment vrijgegeven.

Maak je je zorgen over jouw komende vlucht? - Angsthelden helpt!

Ondanks dat je na het lezen van deze blog weet wat de beste stoelen zijn in het vliegtuig, kan het zijn dat je alsnog stress ervaart bij je aankomende vliegreis. Daar kunnen we je bij helpen! Angsthelden geeft met vliegangst ervaringsdeskundigen verschillende vliegangst cursussen. We maken een compleet plan waarmee je gerust het vliegtuig in kunt stappen. Ben je benieuwd welke vliegangst cursus voor jouw geschikt is? Bekijk hieronder ons aanbod of plan een gratis adviesgesprek in.

Turbo Training

In enkele uren een plan om jouw vliegangst onder ogen te komen.

Sky Support

Voorbereidende Turbo training en een korte begeleide retourvlucht. 

Wat past bij mij?

Plan een gratis adviesgesprek in met Joy voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

De beste plek in het vliegtuig is voor iedereen anders. Persoonlijke voorkeur op basis van individuele factoren als: het hebben van (vlieg)angst, lichaamsafmetingen en reisgezelschap spelen hier een belangrijke rol in.

Op deze plekken is het rustiger, ben je sneller uit het vliegtuig en heb je over het algemeen meer beenruimte.

Als je wil genieten van het uitzicht, kun je het beste aan het raam zitten. Heb je liever meer ruimte? Dan is een stoel aan het gangpad geschikt. Stoelen in het midden zijn het meest geschikt voor kinderen.

Als je wilt slapen, van het uitzicht wilt genieten of last hebt van reisziekte kun je het best aan het raam zitten. Indien je meer ruimte wilt kun je beter aan het gangpad of bij de nooduitgang zitten. Reis je met een baby? Zorg dan voor stoelen achter de tussenschotten.

Heb je last van sociale angst of claustrofobie? Kies dan voor stoelen vooraan in het vliegtuig. Ben je bang voor turbulentie? Zorg dan dat je zo dicht mogelijk bij de vleugels zit. Heb je last van hoogtevrees? Kies dan voor stoelen aan het gangpad.

Kies je stoel tijdig, gebruik stoelplattegronden, denk na over je voorkeuren, vermijd lawaaierige plekken, check de zitcomfort en vraag naar de beschikbare stoelen bij het inchecken.